Ruoka

Poliitikot ovat vaatineet brasilialaiselle lihalla tuontikieltoa – näin kauppajätit kommentoivat asiaa

Vaatimusten taustalla ovat Brasiliassa parhaillaan jylläävät rajut metsäpalot.
Markku Vuorikari
Keskustan kansanedustaja Mikko Kärnä on vaatinut, että Euroopan Unioni asettaisi brasilialaisen soijan ja lihan tuontikieltoon. Kuvituskuva.

Keskustan kansanedustaja Mikko Kärnä on vaatinut, että Euroopan Unioni asettaisi brasilialaisen soijan ja lihan tuontikieltoon. Valtiovarainministeri Mika Lintilä on puolestaan kommentoinut, että hän haluaa selvittää brasilialaista naudanlihaa koskevan tuontikiellon mahdollisuuden. Vaatimusten taustalla ovat Brasiliassa parhaillaan jylläävät rajut metsäpalot.

Maaseudun Tulevaisuus kysyi kolmelta kauppajätiltä eli S-ryhmältä, Keskolta ja Lidliltä, miten he kommentoivat asiaa.

S-ryhmän vähittäiskaupan ketjuohjauksen hankintajohtaja Jari Simolin kommentoi sähköpostilla, että ilmastonmuutoksen näkökulmasta Brasiliassa nähtävä kehitys on äärimmäisen huolestuttavaa. Simolinin mukaan S-ryhmässä analysoidaan parhaillaan, mihin toimiin kaupparyhmä asian tiimoilta ryhtyy.

"Ymmärrämme hyvin, että sekä Suomi että EU ovat aktiivisia asiassa", Simolin toteaa

Hankintajohtajan mukaan S-ryhmän vähittäiskaupoissa ei ole myynnissä brasilialaista tuore- tai pakastelihaa. Myöskään kaupparyhmän omien tuotemerkkien lihajalosteissa ei ole käytetty brasilialaista liharaaka-ainetta. Sen sijaan kahdessa S-ryhmän myymässä brändituotteessa on käytetty raaka-aineena brasilialaista lihaa.

Simolinin mukaan S-ryhmä on käynyt keskustelua näiden kahden lihajalosteen valmistajan kanssa. Tuon keskustelun pohjalta ei kuitenkaan ole hänen mukaansa tehty toistaiseksi päätöksiä.

Keskon osto- ja myyntijohtaja Janne Vuorinen kertoo, että Keskossa seurataan tarkkaan lihatilanteen kehittymistä. Hän huomauttaa, että mikäli EU tai Suomi asettaisi tuontikieltoja, Kesko toki toimisi niiden mukaisesti.

Vuorisen mukaan Keskon vähittäiskauppojen valtakunnallisissa valikoimissa ei ole lainkaan brasilialaista tuorelihaa. Brasilialaista tuorelihaa ei ole myöskään Keskon omien brändien tuotteissa.

Sen sijaan brasilialaista lihaa on Vuorisen mukaan myynnissä yksittäisissä kaupoissa kuluttajakysynnän mukaan. Myös joissain Keskon myymissä lihajalosteissa on käytetty raaka-aineena brasilialaista lihaa.

"Kokonaisuutena myös jalosteiden brasilialaisen lihan osuus on hyvin pieni", Vuorinen vakuuttaa.

Suomen Lidlin kaupallinen johtaja Thomas Heinrichs korostaa MT:lle sähköpostitse, että Lidlissä myytävästä tuorelihasta kotimaista on yli 85 prosenttia. Heinrichsin mukaan Lidlissä on myynnissä Brasiliasta vain naudan sisäfileetä.

Aiemmin Lidlissä on ollut myynnissä myös brasilialaista naudan entrecôtea, jonka tilalle on kaupallisen johtajan mukaan ensi viikolla tulossa kotimainen vaihtoehto.

"Brasilian tilanteen ja Suomessakin käytävän keskustelun otamme erittäin vakavasti. Osana vastuullisuus- ja sertifiointityötämme myös brasilialainen liha on meillä jatkuvassa seurannassa", Heinrichs kommentoi.

Kaupallinen johtaja lisää, että ympäristön tuhoaminen on lyhytnäköistä, eikä Lidl hyväksy sitä.

"Teemme jatkuvaa riskinarviointia eri raaka-aineiden ja tuotantomaiden osalta. Arvioimme tuotteissamme käytettyjen raaka-aineiden riskejä luonnon monimuotoisuuden, vedenkäytön, ilmaston ja ihmisten osalta", sanoo.

Lue lisää:

Lintilä tahtoo selvittää tuontikieltoa brasilialaiselle naudanlihalle: ”Nyt tarvitaan EU:lta vaikuttavia toimia"

Kärnä vaatii tuontikieltoa brasilialaisille tuotteille ja latelee Bolsonarolle madonluvut: "Mies näyttää olevan niin kiero, että pipokin pitää ruuvata päähän"

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Joko sinä toteutat närpiöläisten unelmaa: Ostat tomaattirasian leffaevääksi tai kurkkupikarin naposteltavaksi kaupan kassalta?

Tutkimusprofessorin mukaan monet kaupat säilyttävät perunoita aivan väärin: "Ihan sama, mitä hienoja asioita laadun eteen tekee pitkin ketjua, jos se yhdessä kohtaa pilataan"

Ravintoloille kehitellään hiilijalanjäljen mittaria – "Vaikutusta syntyy, kun tarpeeksi suuri joukko tulee omilla teoillaan mukaan”

Forssalainen Jospak keräsi miljoonan – keväällä avattava tuotantolinja moninkertaistaa vuokien tuotannon