Ruoka

Pienpanimo vai bulkki? MT:n 9 oluen sokkotestissä selvitettiin, erottaako suurten ja pienten panimoiden vaaleat lagerit toisistaan

Perinteinen, puhtaan makuinen vaalea lager ei salli virhemakuja, ja on olutalan ammattilaisen mukaan panimon laadun mittari.
Maija Partanen
MT:n toimituksen jäsenet muodostivat raadin, joka maisteli vaaleita lagereita sokkotesti-tyyliin.

Jos olet joskus juonut olutta, on hyvin todennäköistä, että olet juonut vaaleaa lageria. Se on maailman ja Suomen eniten nautittu oluttyyppi.

Vaaleaa lageria myydään koreissa, six-packeissa, pulloissa ja erikokoisissa tölkeissä, ja se on hanaoluista tavallisin.

Pitkään vaalean lagerin markkinoita hallitsivat suuret kotimaiset panimot, mutta viime vuosina kaupan hyllyyn on ilmestynyt yhä enemmän pienpanimoiden vaihtoehtoja.

Olutkirjailija, panimoyrittäjä ja kouluttaja Mikko Salmi kertoo, että makumaailmaltaan puhdas ja yksinkertainen vaalea lager on panimoiden laadun mittari.

”Se ei salli virheitä. Jos valmistusprosessissa on vikaa, sen haistaa tai maistaa – ainakin ammattilainen”, Salmi kertoo.

Vaalean lagerin tekeminen voi olla pienpanimoille haastavaa, sillä lagerin pitkä käymisaika tekee sen panemisesta suhteellisen kallista. Lisäksi panimolaitteiston, laadunvalvonnan ja hygienian pitää olla viimeisen päälle, jotta virhemakuja ei synny, Salmi kuvailee.

”Se on selvästi ollut enemmän isojen panimoiden osaamista.”

Usein pienpanimot panevat niin sanottuja erikoisoluita, joita voidaan humaloida vahvasti ja maustaa mitä mielikuvituksillisimmin, esimerkiksi hedelmillä ja marjoilla. Valmistusprosessissa mahdollisesti syntyvät virhemaut on mahdollista piilottaa vahvojen makujen alle.

Perinteinen, puhtaan makuinen vaalea lager taas ei salli virhemakuja, mutta toisaalta jotkin pienpanimot ovat lähteneet maustamaan ja humaloimaan myös vaaleita lagereita ennakkoluulottomasti.

Jos vaaleaan lageriin käyttää Suomessa tavallisimmin käytettyjen tšekkiläisten ja saksalaisten humalien sijasta amerikkalaista humalaa, olueen saa lagerille epätyypillistä sitruksisen hedelmäistä aromia ja jopa makua.

Saman maun voi tunnistaa trendikkäässä India pale alessa, jonka katkera maku on peräisin amerikkalaisesta humalasta.

”American lager on moderni ja trendikäs tulkinta lagerista.”

MT:n toimituksen jäsenet muodostivat raadin, joka maisteli vaaleita lagereita sokkotesti-tyyliin. Mukaan maisteluun otettiin suurten kotimaisten panimoiden tuotteita ja pienpanimotuotteita. Sokkomaistelun tarkoitus oli selvittää, huomaako tavallinen kuluttaja eron suuren ja pienen panimon vaalean lagerin välillä.

Maija Partanen

"Ehkä Lapin Kultaa"

Aura, 4,5 %, Hartwall

Humalainen, hieman katkero.

”Joisin pubissa kavereiden kanssa rahapulassa.” ”Vähän laimeaa bulkki­olutta.” "Ehkä Lapin Kultaa.” ”Ryhdikäs, ei erityisen maukas.”

2,5 tähteä viidestä

Suurpanimo, Arvaukset osuivat oikeaan (5/6)

"Potkii kuin varsa"

American Lager, 4,5 %, Stadin Panimo

Pitkään kypsytetty, täysmaltainen, humaloitu amerikkalaisilla humalilla. Maku hedelmäinen, täyteläinen ja katkerahko.

”Humalaisempi. Potkii kuin nuori varsa.” ”Ipamainen, sitruunaa.” ”Makea ja trooppinen tuoksu, kuin ananasta.” ”Nuoriso-olut.”

4 tähteä

Pienpanimo, Arvaukset osuivat oikeaan (6/6)

"Paras naamioituja"

Koff, 4,6 %, Sinebrykoff

Kevyesti humaloitu, kantavierteeltään keskivahva, pehmeän makuinen.

”Hollantilaistyyppinen, joisin rock-konsertissa.” ”Heinekeniä?” ”Ei maistu halvalta.” ”Ehkä yksi parhaista bulkeista.” ”Sopii tilanteeseen kuin tilanteeseen.”

3 tähteä

Suurpanimo, Arvaukset osuivat oikeaan (4/6)

"Enemmän terää"

Keisari Lager, 4,5 %, Nokian Panimo

Pitkään kypsytetty täysmallasolut.

”Vähän enemmän terää.” ”Persoonallisempi maku.” ”Maistuu halvalta.” ”Ehkä vähän humalaisempi.” ”Hedelmäinen.”

3 tähteä

Pienpanimo, Arvaukset osuivat oikeaan (4/6)

"Viimeinen valinta"

Kotimainen-olut, 4,5 %, Lidl/Olvi

Perinteinen vaalea lager.

”Maistuu kaupan halpamerkiltä.” ”Jääkaapin viimeinen olut.” ”Maistuu vedeltä.” ”Vähän parempi kuin ensimmäinen (Olvi), sopisi nautiskeluun.”

1,5 tähteä

Suurpanimo, Arvaukset osuivat oikeaan (6/6)

"Yllätyksetön perusolut"

OLVI III, 4,5 %, Olvi

Valmistettu kotimaisista maltaista ja baijerilaisesta humalasta.

”Tuntuu bulkilta, koska ei yllätä.” ”Sammuttaa janon.” ”Maistuisi pubissa, saunaoluena tai mökillä grillatessa.” ”Halvan makuinen.”

2,3 tähteä

Suurpanimo, Arvaukset osuivat oikeaan (6/6)

"Mielipiteiden jakaja"

Kaito Lager, 4,5 %, Saimaa Brewing co

Saaz-jalohumalalla humaloitu, kevyen maltainen. Gluteeniton. Tuotettu uusiutuvalla energialla.

”Erikoinen maku, hiivainen ja imelä.” ”Maistuu siltä, että jotain on vialla.” ”Potkua maussa.” ”Karamellimainen.”

3 tähteä

Pienpanimo, Arvaukset osuivat oikeaan (5/6)

"Esanssinen vai aromikas?"

Kukko Lager, 4,7 %, Laitilan Wirvoitusjuomatehdas

Tavallisia lagererita vahvemmin humaloitu täysmallasolut.­ Gluteeniton.

”Esanssinen.” ”Runsas aromi viittaa erikoisolueen.” ”Ehkä enemmän bulkkimainen. Hapokas mutta mauton.”

2 tähteä

Suurpanimo, Arvaukset osuivat oikeaan (2/6)

"Aromikas ja kitkerä"

Fat Lizard Lake Bodom Pre-Prohibition Lager, 5,0 %, Fat Lizard Brewing co

Käytetty Tetnager-­humalaa. Paahdetun maltainen maku.

”Voimakas maku, aggressiivinen humalointi.” ”Melko kitkerä.” "Maukas, ipamainen.” ”Ostaisin.” ”Ehkä suodattamaton.”

4 tähteä

Pienpanimo, Arvaukset osuivat oikeaan (5/6)

Maija Partanen
Aiheeseen liittyvät artikkelit

Valviran haaviin jää yhä useammin "laiton olut"

Viron Võrumaa houkuttelee vieraita ruualla

Villiyrttikokki villiintyi nyt sienistä: Metsäsienet ovat yhtä luksusta lautasella kuin hummeri tai kyyhky

Tiesitkö? Oluen alkoholipitoisuus ei ole välttämättä se mikä etiketissä kerrotaan