Ruoka

Lihan alkuperäilmoitusten laiminlyönneistä ei tietoa – Ruokaviraston mukaan ravintola jää alkuperähuijauksesta kiinni tarkastuksessa

Ruokavirasto ei tiedä, kuinka moni ravintola on laiminlyönyt velvoitetta ilmoittaa lihojen alkuperä asiakkaille. Aluksi tarkastajat ovat vain neuvoneet alkuperän ilmoittamisessa.
Katja Lamminen
Manhattan Steak Housessa Helsingissä ilmoitetaan lihan alkuperä myyntitiskin päädyssä.

Kuntien elintarvikevalvontaviranomaiset valvovat lihan alkuperämerkintöjen toteutumista osana ravintoloissa tehtävää Oiva-valvontaa.

Ylitarkastaja Tuulikki Lehto kertoo, ettei Ruokavirastolla ole tietoa, monessako ravintolassa ilmoittamista on laiminlyöty.

Oiva-järjestelmässä ravintola saa ikkunaansa tai oveensa hymynaaman toimiessaan lain edellyttämällä tavalla. Jos epäkohtia ilmenee, kuten ettei jalostamattoman lihan alkuperä ole kirjallisesti esillä, ravintolan saama Oiva-naama näyttää myrtyneeltä, kunnes ravintola korjaa epäkohdan määräajassa.

Tosin aluksi eli ensimmäisellä tarkastuskerralla ravintoloille ei ole annettu alkuperäilmoitusten puutteesta huomautuksia, vaan neuvontaa. Asetus lihan alkuperän merkitsemisestä tuli voimaan toukokuussa.

Lehdon mukaan ravintoloitsijan on tarkastuksen yhteydessä todennettava, että ilmoituksen alkuperätiedot pitävät paikkansa. Tarkastajat käyvät läpi varaston liharaaka-aineet, niiden pakkausmerkinnät ja ostoasiakirjat.

Lehdon mukaan alkuperämerkinnällä ei pitäisi pystyä huijaamaan.

Matkailu- ja Ravintolapalvelut Mara vastusti lihan alkuperämerkintöjen pakollisuutta asetuksen sekavuuden takia. Ilmoitusvelvollisuus koskee vain osaa lihasta jalostusasteen mukaan.

Maran varatoimitusjohtaja Veli-Matti Aittoniemi kertoo, että alkuperän ilmoittaminen on kuitenkin lähtenyt rullaamaan ravintoloissa, eikä asiasta tule enää kyselyitä.

Mara ei aio taistella asetusta vastaan mutta yrittää kehittää sitä, kun asetuksen koeaika umpeutuu kahden vuoden sisällä.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Närpiöläinen tomaatinviljelijä uskoo tulevaisuuteen: "Tuotamme sitä, mitä kansa haluaa"

Viltgården tarjoaa metsästäjille helppoa ratkaisua liharuuhkaan: Myykää meille!

Ruuan alkuperätieto näkyy kuluttajille pian laajemmin – elintarvikkeiden pääainesosan alkuperämaan oltava nähtävillä huhtikuun alusta alkaen EU-maissa

Suomalainen ruokainnovaatio Nyhtökaura lanseerataan Yhdysvalloissa