Ruoka

Leppä: Kuluttajalla oikeus tietää kysymättäkin lihan alkuperä ravintolassa

Jari Leppä kehottaa ravintoloita tekemään läpinäkyvyydestä kilpailuvaltin.
Riitta Mustonen
Haikon härkää -annoksesta lihan alkuperä selviää ilmoitustaulun ruokalistalla.

Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.) pitää valitettavana, että kaikki ravintolat eivät noudata toukokuun alusta voimaan tullutta lakia lihan alkuperämaan ilmoittamisesta.

”Näin ei voi jatkua!” Leppä tuohtui pitäessään puhetta ruoka-alan vaikuttajille Ruoka Akatemiassa Tuusulassa syyskuussa.

”Tämä on erittäin tärkeä asia myös kuluttajille, sillä tutkimusten mukaan jopa 80 prosenttia kuluttajista pitää tärkeänä, että aterian raaka-­aineena käytetyn lihan alku­perämaa ilmoitetaan ravintolassa. Valtaosa kuluttajista katsoo myös, että alkuperämaalla on vahva yhteys lihan laatuun”, Leppä toteaa.

Lepän mukaan kuluttajalla on oikeus kysymättäkin tietää ruuan alkuperä myös ravintolassa. Hän muistuttaa, että asetus on sekä velvoittava että myös mitä parhainta kuluttajien palvelemista.

”Haluan kirittää koko ravintola-alaa kilpailemaan alkuperämerkintätietojen selkeydellä ja tekemään läpinäkyvyydestä vetonaulan.”

Lisää aiheesta: Haikon kartanossa vastataan, kun kysyy: "Härkä tulee HK:lta ja kana Saarioisilta"

Lihan alkuperäilmoitusten laiminlyönneistä ei tietoa – Ruokaviraston mukaan ravintola jää alkuperähuijauksesta kiinni tarkastuksessa

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Närpiöläinen tomaatinviljelijä uskoo tulevaisuuteen: "Tuotamme sitä, mitä kansa haluaa"

Viltgården tarjoaa metsästäjille helppoa ratkaisua liharuuhkaan: Myykää meille!

Ruuan alkuperätieto näkyy kuluttajille pian laajemmin – elintarvikkeiden pääainesosan alkuperämaan oltava nähtävillä huhtikuun alusta alkaen EU-maissa

Suomalainen ruokainnovaatio Nyhtökaura lanseerataan Yhdysvalloissa