Ruoka

Leppä: Kuluttajalla oikeus tietää kysymättäkin lihan alkuperä ravintolassa

Jari Leppä kehottaa ravintoloita tekemään läpinäkyvyydestä kilpailuvaltin.
Riitta Mustonen
Haikon härkää -annoksesta lihan alkuperä selviää ilmoitustaulun ruokalistalla.

Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.) pitää valitettavana, että kaikki ravintolat eivät noudata toukokuun alusta voimaan tullutta lakia lihan alkuperämaan ilmoittamisesta.

”Näin ei voi jatkua!” Leppä tuohtui pitäessään puhetta ruoka-alan vaikuttajille Ruoka Akatemiassa Tuusulassa syyskuussa.

”Tämä on erittäin tärkeä asia myös kuluttajille, sillä tutkimusten mukaan jopa 80 prosenttia kuluttajista pitää tärkeänä, että aterian raaka-­aineena käytetyn lihan alku­perämaa ilmoitetaan ravintolassa. Valtaosa kuluttajista katsoo myös, että alkuperämaalla on vahva yhteys lihan laatuun”, Leppä toteaa.

Lepän mukaan kuluttajalla on oikeus kysymättäkin tietää ruuan alkuperä myös ravintolassa. Hän muistuttaa, että asetus on sekä velvoittava että myös mitä parhainta kuluttajien palvelemista.

”Haluan kirittää koko ravintola-alaa kilpailemaan alkuperämerkintätietojen selkeydellä ja tekemään läpinäkyvyydestä vetonaulan.”

Lisää aiheesta: Haikon kartanossa vastataan, kun kysyy: "Härkä tulee HK:lta ja kana Saarioisilta"

Lihan alkuperäilmoitusten laiminlyönneistä ei tietoa – Ruokaviraston mukaan ravintola jää alkuperähuijauksesta kiinni tarkastuksessa

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Video: Omenamehun tekoon löytyi näppärä apu, kun yli 80-vuotiaan käsivoimat loppuivat – näin toimii hydraulinen prässi mehun puristuksessa

Söin täällä: Hangossa on turvasatama, jonka kala kohottaa mieltä

Aamiaisista tuli Lapland Hotelsin hittituote: "Meillä on pohjoisessa maailman parhaat raaka-aineet"

Omenoiden puristuksen uuteen suosioon on yksi syy – eikä se ole runsas sato