Ruoka

Ruokahävikin vähentäminen on iso ilmastoteko, tässä vinkit kotiin: "Helppoja taikatemppuja ei ole, kyse on ruuan arvostuksesta"

Valtakunnallista Hävikkiviikkoa vietetään jo 7. kertaa. Tänä vuonna teemana ovat ruokahävikin ilmastovaikutukset.
Stiina Hovi
Sijoita nopeimmin pilaantuvat ruoat jääkaapin etuosaan, niin muistat käyttää ne ajoissa, vinkkaa Motivan asiantuntija Elina Ovaskainen.

Lähes kolmannes kaikesta maailmassa tuotetusta ruuasta eli 1,3 miljardia tonnia heitetään vuosittain pois, tiedottaa viikkoa järjestävä Kuluttaja-lehti.

Hävikkiviikko käynnistyi tänään maanantaina.

Turhaan tuotettu ruoka kuormittaa ympäristöä, sillä ruuantuotannossa tarvitaan paljon maata ja vettä. Samalla syntyy kasvihuonekaasuja sekä vesistöjä ja maaperää rehevöittäviä päästöjä. Myös ruuan kuljettaminen ja valmistaminen aiheuttavat paljon päästöjä.

Jos ruoka päätyy hävikkiin, tuotantoketjun hiilijalanjälki on syntynyt turhaan.

Eniten ruokahävikkiä syntyy kotitalouksissa. Suomessa kotitaloudet heittävät vuosittain roskiin 120–160 miljoonaa kiloa ruokaa – hiilidioksidipäästöt ovat noin 100 000 keskivertohenkilöauton luokkaa.

"Kotitalouksien ruokahävikin vähentämiseen ei ole helppoja taikatemppuja, vaan kyse on ruuan arvostuksesta, suunnitelmallisuudesta tai sen puutteesta sekä kotitaloustaidoista", sanoo Motivan asiantuntija ja kotitalousopettaja Elina Ovaskainen.

Ovaskaisesta kannattaa miettiä hävikin syitä omassa kotitaloudessa.

"Onko tiettyjä tuotteita jotka aina pilaantuvat kaappiin, ostetaanko tai valmistetaanko ruokaa liikaa? Onko perhekoko viime aikoina muuttunut, mutta ruoanlaittotavat eivät? Onko ongelmana se, että jo valmistettua ruokaa tai hyödyntämättömiä raaka-aineita unohtuu kaappiin?"

Kaikille tärkeä taito on ruuan valmistaminen niistä aineksista, mitä kaapissa sattuu olemaan.

"Reseptejä ei tarvitse lukea kirjaimellisesti vaan niitä voi muunnella. Tällä taidolla voi välttää monta kauppareissua."

"Pieniä hävikkiä vähentäviä niksejä puolestaan ovat esimerkiksi valokuvan nappaaminen jääkaapista aamulla. Ruuan tilaaminen verkkokaupasta on oiva keino lisätä suunnitelmallisuutta ruokaostosten tekoon. Jos tiettyjä elintarvikkeita jää aina yli tai ne ehtivät vanheta, vähennä näitä rohkeasti ostoslistalta, tai ota pakastin aktiivisempaan käyttöön", Ovaskainen kannustaa.

Lisää vinkkejä hävikin vähentämiseen tarjoilee saasyödä.fi -sivusto, josta löytyy myös reseptihaku kaapista löytyvien ainesten hyödyntämiseen sekä annoslaskuri, joka helpottaa ruoan mitoittamista syöjien määrän mukaan.

Viisi vinkkiä hävikittömään arkeen:

1. Lähde kauppaan vasta kun on pakko, yleensä kaapin pohjata löytyvistä aineksista syntyy vielä jotain.

2. Jotta et osta kaupasta turhaa ruokaa, kurkista jääkaappiin ennen kauppaan lähtöä ja tee ostoslista.

3. Älä sorru paljoustarjouksiin, jos tuote on helposti pilaantuva.

4. Osta hedelmät mieluummin irtotuotteina. Valmispakkauksissa yksi homeinen hedelmä pilaa nopeasti vierustoverinsa.

5. Sijoita nopeimmin pilaantuvat ruoat jääkaapin etuosaan, niin muistat käyttää ne ajoissa.

Lue lisää:

Viljelijät kertovat suoraan ammattikeittiöille, milloin sato kypsyy ja paljonko sitä tulee – sovellus auttaa lisäämään lähiruokaa

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Ville Haapasalo avasi Helsinkiin neuvostoravintolan ja vakuuttaa, että nakkikioskin kautta ei tarvitse palata kotiin

Illallinen iglussa tai kasvihuoneessa? Korona-aika innosti ravintolat etsimään vaihtoehtoja suurille saleille

Jos Panu Hiekkala ei olisi sairastunut MS-tautiin, hänestä tuskin olisi tullut EU:n pohjoisinta hedelmätarhuria

Iso kinkku joulupöydässä on enää poikkeus – alle kolmikiloiset kinkut ovat yhä suosituimpia ja kalkkunan valitsee jo 15 prosenttia