Suomen paras olut tulee maatilapanimosta Kuopiosta - Ruoka - Maaseudun Tulevaisuus
Tiesitkö? Voit lukea viikossa 3 artikkelia ilman tilausta - hanki rajaton lukuoikeus nyt 9,90€/kk
Ruoka

Suomen paras olut tulee maatilapanimosta Kuopiosta

Iso-Kallan Panimon Groteski voitti Suomen Paras Olut 2019 -tittelin.
Suomalainen Olut ry
Pasi Pelkonen (vas.) Iso-Kallan Panimosta tekee oluita Savossa sukumaatilalle perustetussa panimossa.

Groteski-olut on tyyliltään Piwo Grodziskie, joka on puolalainen oluttyyli, myös pohjoisen samppanjaksi kutsuttu. Tämän tyylin oluet ovat yleensä mietoja alkoholipitoisuudeltaan ja niissä yhdistyy vehnäoluen raikkaus ja hento savuisuus.

Olut voitti ylivoimaisesti – finaalituomaristo piti sitä raikkaana ja mielenkiintoisena.

"Tuomaristo kiitti hieman aliarvostetun ja harvinaisen tyylin esittelemisestä Suomessa. Kansainväliset tuomarit pitivät voittajaolutta tyylilajinsa erinomaisena edustajana", kertoo finaalituomariston puheenjohtaja Mariaana Nelimarkka.

Iso-Kallan Panimo on vuonna 2013 sukumaatilan yhteyteen perustettu kuopiolainen panimo, joka valmistaa olutta ja virvoitusjuomia. Panimo sijaitsee Savon sydämessä Kuopion Leväsellä. Se valmistaa noin 100 000 litraa juomia vuodessa.

Oluet kilpailivat tänä vuonna yhdessätoista sarjassa. Sarjoja lisättiin, koska panimoita ja oluttyyppejä on tullut lisää, kertoo kilpailujärjestelyistä vastaava Kari Likovuori.

"IPA-oluita tehdään edelleen laajasti. Hapanoluiden määrä kilpailussa kasvoi, samoin tummien ja tuhtien. Lager- ja pils-oluita ilmoitetaan yhä enemmän, joten lisäsimme lager-sarjan rinnalle oman pils-sarjan. Yhä enemmän oli erilaisia oluttyyppien hybridejä, jotka tekevät tuomarintyöstä haasteellista mutta toisaalta mielenkiintoista", kommentoi Likovuori.

Suomen Paras Olut 2019 -palkinnosta kilpaili tänä vuonna peräti yli kolmesataa olutta 46 panimolta. Niistä noin 80 selvisi välieriin ja sarjojen parhaat valittiin heinäkuun lopussa Suuret Oluet PIenet Panimot -tapahtumassa Helsingissä.

Tuomaristossa oli olutasiantuntijoita sekä Suomesta että Saksasta, Virosta, Italiasta, Tanskasta ja Belgiasta. Kilpailun tulokset paljastettiin perjantai-iltana Turusta lähteneellä Olutristeilyllä.

Suomen Paras Olut -kilpailu on ainoa pelkästään suomalaisiin oluisiin keskittyvä olutkilpailu. Sen järjestävät Suomalainen Olut ry ja Suomen Pienpanimoliitto. Olutliitto toimii kilpailun suojelijana.

Marita Waenerberg
Suomen Paras Olut -kilpailu pyrkii herättämään keskustelua oluiden mausta, laadusta ja raaka-aineista. Kilpailu on avoin Suomessa valmistetuille oluille.
Aiheeseen liittyvät artikkelit

Vain lihatuotteissa saa käyttää lihaan viittaavia sanoja, Ranskan laki sanoo – "makkara" ja "burgeri" eivät kelpaa kasvisruokiin, Sarvamaa peräänkuuluttaa maalaisjärkeä

Koronakevät pani teehuoneen konseptin uusiksi – teen rinnalle tuli lähiruoka

Riihimäen Martinassa on rossomainen meininki – lupsakkaa palveluja ja vaisuja kastikkeita

Söin täällä: Satamaravintolassa kaipaa kotimaista kalaa – ulkomainen leike ei Loviisassa sykähdyttänyt