Ruoka

Miksi ihmeessä S-ryhmä myy lähes vuosi sitten pakastettua kalaa, vaikka monien ohjeiden mukaan kala säilyy pakastimessa vain pari kuukautta? Näin kauppajätti kommentoi

S-ryhmän omassa Yhteishyvä-asiakaslehdessä sekä Ruokatieto Yhdistyksen verkkosivuilla todetaan, että kala säilyy pakastimessa vain yhdestä kahteen kuukautta.
Jaana Kankaanpää
Ryhmäpäällikkö Marjatta Väisäsen mukaan teollisesti pakastettu kala säilyy huomattavasti paremmin kuin kuluttajan itse omassa kotipakastimessaan pakastama kala.

S-ryhmän kaupoissa myydään yhdeksän kuukautta ennen sen pakkaamista pakastettua lohta. Asia on hieman ristiriitainen siksi, että sekä S-ryhmän omassa Yhteishyvä-asiakaslehdessä sekä Ruokatieto Yhdistyksen verkkosivuilla todetaan, että kala säilyy pakastimessa vain yhdestä kahteen kuukautta.

Sen sijaan kohtuullisen hyvässä kunnossa se säilyy ainoastaan kahdesta neljään viikkoa.

S-ryhmän tuotelaadun ohjauksen ryhmäpäällikkö Marjatta Väisänen toteaa Maaseudun Tulevaisuudelle, että myynnissä olevien lohikuutioiden tapauksessa on sovittu tavarantoimittajan kanssa, että tuote saa olla pakastettuna ennen pakkaamista enintään yhdeksän kuukauden ajan.

"Pakasteena säilytettävä tuote ei sinänsä pilaannu tai muutu turvallisuusriskiksi, mutta sen aistinvaraisissa ominaisuudet saattavat heikentyä pidempään säilytettynä", Väisänen huomauttaa sähköpostitse.

Väisäsen mukaan teollisesti pakastettu kala säilyy huomattavasti paremmin kuin kuluttajan itse omassa kotipakastimessaan pakastama kala.

"Heti pyydystämisen jälkeen perattu ja puhdistettu kala pakastetaan nopeasti, ja pakastettu kala säilytetään alle – 18 asteen lämpötilassa", hän lisää.

Ryhmäpäällikkö korostaa, että Suomen Ruokatiedon ja Yhteishyvän ohjeistus koskee tilanteita, joissa kuluttaja itse pakastaa tuotteita kotipakastimessaan. Hänen mukaansa kotipakastin ei pakastusteholtaan vastaa kuitenkaan teollista pakastusta, eikä tuotteen laatu säily yhtä hyvänä kuin tehokkaammalla pakastusmuodolla.

"Kotipakastamisessakin kannattaa kuitenkin käyttää omia aisteja käyttökelpoisuuden tarkistamiseen, ja kala kannattaa aina pakastaa mahdollisimman tuoreena", Väisänen toteaa.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Matkailu- ja ravintola-alan kesä oli vilkkaampaa kuin vuosi sitten

Poimi tästä neuvot siihen, miten saat ruuan maistumaan vanhuksellekin

Video: Sai alkunsa harrastuksesta mutta kahmii nyt kansainvälisiä palkintoja – näin Hollolaan muuttanut amerikkalaispariskunta kertoo viinibisneksestään

Ruokamatkailu on tärkeää sekä turisteille että kotimaan kiertäjille: ”Sehän on myös kulttuurimatkailua”