Miksi ihmeessä S-ryhmä myy lähes vuosi sitten pakastettua kalaa, vaikka monien ohjeiden mukaan kala säilyy pakastimessa vain pari kuukautta? Näin kauppajätti kommentoi - Ruoka - Maaseudun Tulevaisuus
Ruoka

Miksi ihmeessä S-ryhmä myy lähes vuosi sitten pakastettua kalaa, vaikka monien ohjeiden mukaan kala säilyy pakastimessa vain pari kuukautta? Näin kauppajätti kommentoi

S-ryhmän omassa Yhteishyvä-asiakaslehdessä sekä Ruokatieto Yhdistyksen verkkosivuilla todetaan, että kala säilyy pakastimessa vain yhdestä kahteen kuukautta.
Jaana Kankaanpää
Ryhmäpäällikkö Marjatta Väisäsen mukaan teollisesti pakastettu kala säilyy huomattavasti paremmin kuin kuluttajan itse omassa kotipakastimessaan pakastama kala.

S-ryhmän kaupoissa myydään yhdeksän kuukautta ennen sen pakkaamista pakastettua lohta. Asia on hieman ristiriitainen siksi, että sekä S-ryhmän omassa Yhteishyvä-asiakaslehdessä sekä Ruokatieto Yhdistyksen verkkosivuilla todetaan, että kala säilyy pakastimessa vain yhdestä kahteen kuukautta.

Sen sijaan kohtuullisen hyvässä kunnossa se säilyy ainoastaan kahdesta neljään viikkoa.

S-ryhmän tuotelaadun ohjauksen ryhmäpäällikkö Marjatta Väisänen toteaa Maaseudun Tulevaisuudelle, että myynnissä olevien lohikuutioiden tapauksessa on sovittu tavarantoimittajan kanssa, että tuote saa olla pakastettuna ennen pakkaamista enintään yhdeksän kuukauden ajan.

"Pakasteena säilytettävä tuote ei sinänsä pilaannu tai muutu turvallisuusriskiksi, mutta sen aistinvaraisissa ominaisuudet saattavat heikentyä pidempään säilytettynä", Väisänen huomauttaa sähköpostitse.

Väisäsen mukaan teollisesti pakastettu kala säilyy huomattavasti paremmin kuin kuluttajan itse omassa kotipakastimessaan pakastama kala.

"Heti pyydystämisen jälkeen perattu ja puhdistettu kala pakastetaan nopeasti, ja pakastettu kala säilytetään alle – 18 asteen lämpötilassa", hän lisää.

Ryhmäpäällikkö korostaa, että Suomen Ruokatiedon ja Yhteishyvän ohjeistus koskee tilanteita, joissa kuluttaja itse pakastaa tuotteita kotipakastimessaan. Hänen mukaansa kotipakastin ei pakastusteholtaan vastaa kuitenkaan teollista pakastusta, eikä tuotteen laatu säily yhtä hyvänä kuin tehokkaammalla pakastusmuodolla.

"Kotipakastamisessakin kannattaa kuitenkin käyttää omia aisteja käyttökelpoisuuden tarkistamiseen, ja kala kannattaa aina pakastaa mahdollisimman tuoreena", Väisänen toteaa.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Tutkimus: B12-vitamiinia voidaan tuottaa viljatuotteisiin fermentoinnin avulla

Lasten ruoka-allergiat ovat vähentyneet viime vuosina – eniten oireita aiheuttavat maito, kananmuna ja viljat

Söin täällä: Saanalle kiivennyt tarvitsee tuhtia ruokaa – retkeilykeskuksessa niukka käristys lennähti pöytään kylmänä

Nyhtökauratehtaalle satojen tuhansien eurojen vahingot listeriabakteerin takia – tuotanto jatkunee kahden viikon kuluttua