Ruoka

Miksi ihmeessä S-ryhmä myy lähes vuosi sitten pakastettua kalaa, vaikka monien ohjeiden mukaan kala säilyy pakastimessa vain pari kuukautta? Näin kauppajätti kommentoi

S-ryhmän omassa Yhteishyvä-asiakaslehdessä sekä Ruokatieto Yhdistyksen verkkosivuilla todetaan, että kala säilyy pakastimessa vain yhdestä kahteen kuukautta.
Jaana Kankaanpää
Ryhmäpäällikkö Marjatta Väisäsen mukaan teollisesti pakastettu kala säilyy huomattavasti paremmin kuin kuluttajan itse omassa kotipakastimessaan pakastama kala.

S-ryhmän kaupoissa myydään yhdeksän kuukautta ennen sen pakkaamista pakastettua lohta. Asia on hieman ristiriitainen siksi, että sekä S-ryhmän omassa Yhteishyvä-asiakaslehdessä sekä Ruokatieto Yhdistyksen verkkosivuilla todetaan, että kala säilyy pakastimessa vain yhdestä kahteen kuukautta.

Sen sijaan kohtuullisen hyvässä kunnossa se säilyy ainoastaan kahdesta neljään viikkoa.

S-ryhmän tuotelaadun ohjauksen ryhmäpäällikkö Marjatta Väisänen toteaa Maaseudun Tulevaisuudelle, että myynnissä olevien lohikuutioiden tapauksessa on sovittu tavarantoimittajan kanssa, että tuote saa olla pakastettuna ennen pakkaamista enintään yhdeksän kuukauden ajan.

"Pakasteena säilytettävä tuote ei sinänsä pilaannu tai muutu turvallisuusriskiksi, mutta sen aistinvaraisissa ominaisuudet saattavat heikentyä pidempään säilytettynä", Väisänen huomauttaa sähköpostitse.

Väisäsen mukaan teollisesti pakastettu kala säilyy huomattavasti paremmin kuin kuluttajan itse omassa kotipakastimessaan pakastama kala.

"Heti pyydystämisen jälkeen perattu ja puhdistettu kala pakastetaan nopeasti, ja pakastettu kala säilytetään alle – 18 asteen lämpötilassa", hän lisää.

Ryhmäpäällikkö korostaa, että Suomen Ruokatiedon ja Yhteishyvän ohjeistus koskee tilanteita, joissa kuluttaja itse pakastaa tuotteita kotipakastimessaan. Hänen mukaansa kotipakastin ei pakastusteholtaan vastaa kuitenkaan teollista pakastusta, eikä tuotteen laatu säily yhtä hyvänä kuin tehokkaammalla pakastusmuodolla.

"Kotipakastamisessakin kannattaa kuitenkin käyttää omia aisteja käyttökelpoisuuden tarkistamiseen, ja kala kannattaa aina pakastaa mahdollisimman tuoreena", Väisänen toteaa.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Keskustan kansanedustaja Kärnä: "Me suomalaiset syömme liikaa lihaa – sitä tulisi syödä vähemmän, mutta laadukkaampaa, eettisempää ja ekologisempaa"

Video: Näin retikasta syntyy näppärissä käsissä ruusu – Suomen ja Kiinan keittiömestarit kohtasivat illallisella

Finnwatch: Teenpoimijan päiväpalkka voi olla alempi kuin kahvilassa nautittavan teekupillisen hinta

"Suomessa globaali ruokakeskustelu ja oma maatalous ovat menneet sekaisin" – tänään vietetään YK:n ruokapäivää