Suomalaisen Työn Liitto puolustaa Avainlippu-merkkiään: "Esimerkiksi pelkkä tuotteen pakkaaminen ei riitä" - Ruoka - Maaseudun Tulevaisuus
Ruoka

Suomalaisen Työn Liitto puolustaa Avainlippu-merkkiään: "Esimerkiksi pelkkä tuotteen pakkaaminen ei riitä"

Avainlippu-merkkiä käyttävältä tuotteelta vaaditaan, että sen kotimaisuusaste on vähintään 50 prosenttia.
Katri Lehtola/Suomalaisen Työn Liitto
Suomalaisen Työn Liiton toimitusjohtaja Tero Lausala korostaa, että koska Avainlippu on merkki suomalaisesta työstä, eikä raaka-aineista, ei sen käyttämiseen vaadita sitä, että kaikki raaka-aineet olisivat peräisin Suomesta.

Maaseudun Tulevaisuus kertoi aiemmin Kuluttaja-lehden selvityksestä, jonka mukaan edes elintarvikkeessa oleva avainlippu-merkki ei anna takeita sen alkuperästä. Kuluttajan selvityksen mukaan avainlipulla varustetun Saarioisten jauhelihapitsan liha voi olla peräisin Saksasta tai Irlannista.

Suomalaisen Työn Liitosta huomautetaan, että raaka-aineiden alkuperä ja valmistusmaa menevät usein kuluttajien mielissä sekaisin.

"Avainlipulla on selkeät kriteerit, minkä perusteella merkin käyttöoikeus myönnetään tuotteille. Avainlippu-tuotteen valmistuksen tulee aina tapahtua Suomessa. Tämä on ensisijainen ja tärkein kriteeri", toimitusjohtaja Tero Lausala kommentoi.

Avainlippu-merkkiä käyttävältä tuotteelta vaaditaan liiton mukaan myös sitä, että sen kotimaisuusaste on vähintään 50 prosenttia.

"Tämä tarkoittaa, että kaikista niistä kustannuksista, jotka kohdistuvat tuotteen valmistukseen siihen asti, kun se lähtee valmistavan yrityksen varastosta asiakkaalle, vähintään puolet syntyy Suomessa. Tämä kattaa raaka-aineet tai komponentit, valmistuksen sekä muut muuttuvat ja kiinteät kustannukset tuotteeseen kohdistettuna", Lausala täsmentää.

Toimitusjohtaja Lausalan mukaan hakemusta arvioitaessa pohditaan, onko tuotteen valmistuksessa kyseessä prosessi, jossa raaka-aineiden jalostusarvo nousee. Lisäksi hakemuksen hyväksyminen edellyttää sitä , että valmistuksen pitää olla "aitoa teollista valmistusta".

"Tässä kohtaa esimerkiksi pelkkä tuotteen pakkaaminen ei riitä, eikä täytä Avainlipun kriteerejä", hän lisää.

Suomalaisen Työn Liiton toimitusjohtaja korostaa, että koska Avainlippu on merkki suomalaisesta työstä, eikä raaka-aineista, ei sen käyttämiseen vaadita sitä, että kaikki raaka-aineet olisivat peräisin Suomesta.

"Avainlippu ei saa johtaa ketään harhaan. Olemme ohjeistaneet sitä käyttäviä elintarvikealan yrityksiä, että heidän tulee aina Avainlipun yhteydessä kertoa, jos pääraaka-aine tulee muualta kuin Suomesta", Lausala vakuuttaa.

Lue lisää:

Kuluttaja-lehti: Elintarvikkeen avainlippu-merkkikään ei anna takeita alkuperästä – liha voi tulla vaikka Saksasta tai Irlannista

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Ruissalon Maininki -ravintola Turussa avautui ensin Netflixin miljoonille katsojille – ja maanantaina ruokailijoille

Ruoka-alan ammattilaisille suunnattu myyntipalvelu kokoaa pientuottajien valikoimat yhteen osoitteeseen

Eivätkö turistit syö Suomessa? Visit Finland luopui ruokamatkailuhankkeista

Muikkuja, kukkoja ja puhdasta pohjoissavolaista ruokaa – Kuopion alue sai ensimmäisenä Suomessa kansainvälisesti arvostetun gastronomiatunnustuksen