Vyötärölihavuuden ja alkoholin yhteisvaikutus on vielä luultuakin vaarallisempaa: Lihavan maksalle tuopillisesta olutta haittaa yhtä paljon kuin neljästä tuopillisesta laihan maksalle - Ruoka - Maaseudun Tulevaisuus
Ruoka

Vyötärölihavuuden ja alkoholin yhteisvaikutus on vielä luultuakin vaarallisempaa: Lihavan maksalle tuopillisesta olutta haittaa yhtä paljon kuin neljästä tuopillisesta laihan maksalle

Rasvamaksasta on tullut tutkijoiden mukaan Suomessa jo suorastaan kansantauti.
Markku Vuorikari
Tuopillisesta olutta on lihavan maksalle haittaa yhtä paljon kuin neljästä tuopillisesta laihan maksalle.

Tuoreen suomalaistutkimuksen mukaan vyötärölihavuuden ja alkoholin yhteisvaikutus on luultua vaarallisempaa.

Maksakirroosin ehkäisyksi on aiemmin suositeltu alkoholin käytön pitämistä 2–3 annoksessa vuorokaudessa. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) yhteistyössä tekemässä tutkimuksessa kuitenkin selvisi, että rasvamaksaa sairastaville ei ole olemassa turvallista alkoholin vähimmäiskäyttörajaa.

"Pieninä annoksina käytetyn viininkin todetaan lisäävän rasvamaksataudin etenemisen riskiä, ja muu alkoholi peräti kaksinkertaistaa riskin sairastua oireiseen maksatautiin", tutkimuksessa mukana ollut gastroenterologian erikoislääkäri, dosentti Fredrik Åberg kertoo tiedotteessa.

Rasvamaksaa sairastavilla oireisen maksataudin riski kaksinkertaistui päivittäin 10-19 grammaa mitä tahansa alkoholia tai alle 10 grammaa muuta alkoholia kuin viiniä nauttivilla verrattuna alkoholia käyttämättömiin. Yksi alkoholiannos sisältää noin 10–14 grammaa alkoholia, joka vastaa pientä pullollista keskiolutta tai siideriä, yhtä lasia mietoa viiniä tai ravintola-annosta väkeviä.

"Rasvamaksaa sairastavan on vältettävä alkoholia. Lihavan maksalle on tuopillisesta olutta yhtä paljon haittaa kuin neljästä tuopillisesta laihan maksalle", erikoislääkäri korostaa.

On hyvä pitää mielessä, että jos elintapoja ei muuteta, rasvamaksa voi edetä vuosien saatossa rasvamaksatulehdukseksi, joka saattaa johtaa maksakirroosiin. Loppuvaiheen kirroosin ainoa hoito on maksansiirto.

​Tutkijat huomauttavat, että lihavuuden ja liikkumattomuuden seurauksena rasvamaksasta on tullut Suomessa kansantauti, sillä keskivartalolihavista peräti 70–80 prosentilla on rasvamaksa.

​"Mikäli vyötärön ympärysmitta on naisella yli 88 senttimetriä tai miehellä yli 102 senttimetriä, ja varsinkin jos siihen vielä liittyy diabetes, verenpainetauti tai kolesterolipoikkeavuus, on kyseisellä henkilöllä suurella todennäköisyydellä rasvamaksa", Åberg sanoo.

Rasvamaksa ei yleensä oireile, eikä se aina näy edes maksa-arvoissa. Ensimmäinen oire saattaa ilmetä vasta edenneen maksakirroosin vaiheessa. Rasvamaksan voi kuitenkin useimmiten havaita ultraäänitutkimuksessa, mutta tulehduksellisen rasvamaksan varmuudella vain maksasta otettavan koepalan avulla.

Rasvamaksatulehdus ennakoi maksakirroosin lisäksi kakkostyypin diabetesta sekä sydän- ja verisuonitauteja, ja se on myös nykyisin yleistyvän maksasolusyövän taustalla.

HUS:in ja THL:n tutkimukseen pääset tutustumaan tarkemmin tästä.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Korona lisäsi kotikokkailua, mutta suosikkiruokien kärjessä keikkuvat vanhat tutut

Atrian logo menee uusiksi – brittiläisen toimiston kanssa tehty uudistus alkaa näkyä kuluttajille elokuusta lähtien

Korona peruutti ruokamessuja maailmalla, Food from Finland siirtyi webinaareihin

Peltiruoka sopii etäpäivään ja ison porukan ruokkimiseen