Ruoka

S-ryhmä avasi laskurin, joka kertoo ruokakorin ilmastovaikutuksen

Luken kanssa kehitetty palvelu ottaa alkuperän huomioon vasta esimerkiksi kasvihuonekasviksissa. Varsinainen kotimaisuuslaskuri julkaistaan lokakuussa.
Jarkko Sirkiä
Tuoteryhmien ilmastovaikutusarvioissa on otettu huomioon ryhmän myydyimpien tuotteiden alkuperä esimerkiksi kasvihuonekasviksissa. S-ryhmä lupaa lokakuulle erityistä kotimaisuuslaskuria.

S-ryhmä on avannut laskurin, joka kertoo ostetun ruoan hiilijalanjäljen. Tiedotteessa kerrotaan, että palvelu on osa S-mobiilin Omat ostot -palvelua ja että "sitä on kehitetty yhdessä Luonnonvarakeskuksen parhaiden asiantuntijoiden kanssa".

SOK:n vastuullisuusjohtaja Lea Rankisen mukaan hiilijalanjälkilaskuri on ensimmäinen laatuaan Suomessa ja edelläkävijä koko maailman mitassa.

"Se kertoo tuoteryhmätasolla todelliseen kulutusdataan perustuvan ostoskorin hiilijalanjäljen. Asiakkaidensa omistamalle kaupparyhmälle tällaisen kuluttajien tarpeista lähtevän palvelun rakentaminen on ollut mitä luontevinta."

Hiilijalanjälkilaskuri ei kerro yksittäisten tuotteiden ilmastovaikutuksia, sillä luotettavaa tuotetietoa ei vielä ole. Tarkkuus riittää kuitenkin tuoteryhmien ilmastovaikutuksien suuruusluokkien vertailuun.

Myös Luke on tyytyväinen lopputulokseen.

"Laskuri on kuluttajaystävällinen tapa tuoda ruokakorin ilmastovaikutuksia lähelle jokaisen omaa arkea. Vaikka Lukella on vankka osaaminen ruoan ympäristövaikutusten arvioinnissa, on laskurin taustalla myös paljon pohdintaa ja uusia tapoja soveltaa Luken asiantuntemusta", tutkija Hanna Hartikainen sanoo.

Tiedotteen mukaan tuoteryhmien ilmastovaikutusarvioissa on otettu huomioon ryhmän myydyimpien tuotteiden alkuperä niissä tuoteryhmissä, missä alkuperä erityisesti vaikuttaa tuotteen ilmastovaikutukseen. Tällaisia tuotteita on muun muassa kasvihuonekasvikset.

Jatkossa luvataan myös yksityiskohtaisempaa tietoa kasviproteiinien ilmastovaikutuksista, kun ne eriytetään omaksi tuoteryhmäkseen. Lisäksi laskuriin tulee mahdollisuus asettaa itselle ja koko ruokakunnalle hiilijalanjälkitavoitteita.

Ostettujen ruokatuotteiden todellisen kotimaisuusasteen näyttävä kotimaisuuslaskuri julkaistaan S-mobiilissa puolestaan lokakuussa.

Lue myös MT:n aiempi juttu:

S-ryhmän tuleva hiililaskuri ohjaa kasvisten kulutukseen – ei erota kotimaista nautaa brasilialaisesta

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Poimi tästä neuvot siihen, miten saat ruuan maistumaan vanhuksellekin

Video: Sai alkunsa harrastuksesta mutta kahmii nyt kansainvälisiä palkintoja – näin Hollolaan muuttanut amerikkalaispariskunta kertoo viinibisneksestään

Ruokamatkailu on tärkeää sekä turisteille että kotimaan kiertäjille: ”Sehän on myös kulttuurimatkailua”

Kansa on puhunut: Yli puolet haluaa maksalaatikkoonsa rusinoita – Arvaatko montako rusinaa yhdessä valmismaksalaatikossa on?