Verkkomedia Viisi Tähteä: Alko on järjestänyt maistelutilaisuuksia ilman anniskelulupaa - Ruoka - Maaseudun Tulevaisuus
Ruoka

Verkkomedia Viisi Tähteä: Alko on järjestänyt maistelutilaisuuksia ilman anniskelulupaa

Alko keskeyttää viini- ja olutkurssinsa toistaiseksi.
Jaana Kankaanpää
Viisi Tähteä -verkkomedia tiedusteli Valviralta, tarvitseeko Alko anniskeluluvat Etiketti-pruuveihin, joissa maistellaan alkoholijuomia. Arkistokuva.

Alko on ilmoittanut tänään keskeyttävänsä kuluttajille järjestettävät viini- ja olutkurssit, eli Etiketti-pruuvit. Syynä on Alkon halu käydä pruuvien toimintatapa läpi valvovan viranomaisen Valviran kanssa.

"Tästä syystä Alko keskeyttää Etiketti-pruuvien järjestämisen 24.9. lähtien toistaiseksi lokakuun loppuun asti", Alko tiedottaa.

Keskeytyksen taustalla on viime viikolla noussut kohu yksityisen viiniasiantuntijan järjestämistä tasting-tilaisuuksista, joissa hän peri maksua tarjoilluista juomista. Helsingin poliisi epäilee yrittäjää alkoholirikoksesta, koska tilaisuuksiin ei ollut haettu anniskelulupaa.

Ravintola-, juoma- ja ruokakulttuurin verkkomedia Viisi Tähteä kertoo uutisessaan, että Valvira on ryhtynyt selvittämään, onko Alko rikkonut alkoholilaissa määriteltyjä vähittäismyynnin lupaehtoja järjestäessään maksullisia maistelutilaisuuksia paikoissa, joissa ei ole anniskeluoikeutta.

Alkon pruuveja järjestetään vuosittain yli 200 ympäri Suomen ja niissä tutustutaan tuotteisiin Alkon kouluttajan johdolla. Osallistujia Alkon pruuveissa on vuosittain noin 4 400.

Pruuveja on ollut Alkon omissa koulutustiloissa eri puolilla maata sekä muutamilla paikkakunnilla ulkopuolisilta vuokratuissa kokoushuoneissa. Esimerkiksi Porissa ja Kouvolassa yhteistyökumppani on verkkomedian mukaan ollut Martta-järjestö.

Viisi Tähteä oli viime viikolla yhteydessä sekä Valviraan että Alkoon selvittääkseen, tarvitseeko Alko myös anniskeluluvat Etketti Klubin pruuveihinsa.

"Pruuveissa Alko perii sekä maksun koulutuksesta että tarjoilluista juomista. Juomat on valittu Alkon omasta myymälävalikoimasta. Pruuvit ovat Alkon omien kouluttajien vetämiä. Tilaisuuksille Alko ei ole hankkinut anniskelulupaa, vaan juomat on myyty asiakkaille monopoliyhtiön vähittäismyyntiluvalla", Viisi Tähteä kirjoittaa, ja jatkaa: "Valviralle yhteydenottomme tuli yllätyksenä. Asian selvittämiseksi viranomaiset ja monopoliyhtiö ryhtyivät keskenään puimaan, miten asian kanssa pitäisi edetä."

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Suomalaisten kehittämää krapulajuomaa aletaan myydä Venäjällä – Suomessa ehkä vasta talvella

Suositussa ranskalaisessa ruokaohjelmassa yritetään jäljitellä haukivaahtoa — kuinka huippukokilta sujuu jäkälän käyttö ruuassa?

Tutkimus: B12-vitamiinia voidaan tuottaa viljatuotteisiin fermentoinnin avulla

Lasten ruoka-allergiat ovat vähentyneet viime vuosina – eniten oireita aiheuttavat maito, kananmuna ja viljat