Ruoka

Helsingin kaupunki puoltaa lihan ja maidon kulutuksen vähentämistä – keskustan Kärnän mielestä "vegaanihumputukseen ei tarvitse alistua"

Vihreiden valtuutettu esitti liha- ja maitotuotteiden käytön puolittamista osana kaupungin ilmastotoimia.
PAsi Leino
Helsingin kaupunki tutkailee mahdollisuutta vähentää lihan ja maidon kulutusta muun muassa kouluruokailuissa.

Helsingin kaupunki aikoo jatkossa huomioida mahdollisuuden vähentää lihan ja maidon kulutusta julkisissa ruokailuissa. Vihreiden valtuutettu Atte Harjanne on esittänyt liha- ja maitotuotteiden käytön puolittamista.

Päätöksessä todetaan, että "aloitteessa esitettyjen tavoitteiden saavuttaminen sekä otetaan huomioon Hiilineutraali Helsinki 2035 -toimenpideohjelman toteutumisen jatkuvassa seurannassa että sisällytetään toimenpideohjelman laajempaan valtuustokausittaiseen arviointiin."

Keskustan kansanedustaja, maa- ja metsätalousvaliokunnan jäsen Mikko Kärnä haukkuu Helsingin kaupunginvaltuuston päätöksen.

"Helsingin kaupungin päättäjät lähtivät nojaamaan vegaani-ideologiaan, eivätkä suosituksiin tai käytännön kokemuksiin. Monessa kaupungin koulussa on jo aiemmin todettu, että kasvisruoka tuottaa enemmän jäteruokaa ja jättää monet lapsista nälkäiseksi. Tämä taas lisää väistämättä lasten suolaisten ja makeiden välipalojen syöntiä sekä sitä kautta ylipainoa", Kärnä kirjoittaa tiedotteessaan.

"Sellaisten vanhempien, jotka haluavat jatkossa lapsilleen monipuolista sekaruokaa, kannattaa vaatia että vähintäänkin maitotuotteita on saatavilla omalle lapselle jokaisella aterialla. Tällaiseen vegaanihumputukseen ei tarvitse alistua."

Kärnän mielestä aidompi ilmastoteko olisi siirtyä kotimaiseen lähiruokaan ja jättää koululaisten lautasilta pois muun muassa tuontiriisit.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Kasvispainotteinen ravintola Inari sai Michelin-tähden – viisi suomalaista ravintolaa säilytti yhden tähtensä

Farm to Restaurant -hanke kehittää palvelua, joka antaa ravintoloille tietoa lähiruuasta ja helpottaa sen tilaamista

Valtteri Paltamaa kokkasi voittoon Jyväskylässä – seuraavaksi Pariisiin kisaamaan

Nestlé Suomen toimitusjohtaja yllättyi: täällä lihaa ja kalaa myydään tuoreena – yhtiö tarjoaa lihankorvikkeeksi pakastettua soijaa