Arkiruoka haastoi jopa huippukokin – Näillä ohjeilla selviät arjen kokkailusta - Ruoka - Maaseudun Tulevaisuus
Ruoka

Arkiruoka haastoi jopa huippukokin – Näillä ohjeilla selviät arjen kokkailusta

Henri Alén tekee työkseen gourmeeta, mutta kotikokkaukseen hän joutui hakemaan uuden asenteen. Siitä syntyi kirja.
Riitta Mustonen
LIsää kasviksia! Kukkakaali-kikhernecurry on Henri Alénin mielestä kasvisruokaa parhaimmillaan.

Kaksisataa ruokaan liittyvää päätöstä päivässä. Niitä helpottaakseen keittiömestari Henri Alén alkoi miettiä arjen ruokailun sujumista. Jopa niin pitkälle, että hän kirjoitti aiheesta kirjan Arkiruokaa ja makumuistoja, että muutkin voisivat saada rentoutta arkiruokailuun.

"Tein opuksen resepteistä, jonka raaka-aineet löytyvät marketista. Ruuan perustana on pasta, peruna tai riisi, koska niitä on aina kaapissa ja ne ovat huokeita. Puolet lautasesta täyttyy kasviksista, ja teen aina ison satsin kerralla, jota voi syödä kolmena päivänä", Alén listaa.

Arkikokkauksen neljä sääntöä Alén luettelee heti kirjan alussa.

1. Älä mene nälkäisenä kauppaan.

2. Suunnittele edes kahden päivän ruuat etukäteen.

3. Älä kokkaa mitään sellaista, mistä et saa nautintoa.

4. Konmarita säännöllisesti. Vähemmän on enemmän.

Neloskohta tarkoittaa Alénin mukaan sitä, että pari kertaa vuodessa hän käy läpi maustekaappinsa sisällön ja heittää vanhentuneet pois.

"Helpoin tapa parantaa ruuan tasoa on luopua tahmaisista, avonaisista maustepusseista ja hankkia pari uutta tilalle."

Alén sanoo haluavansa tuoda kirjallaan iloa ja väriä arjen harmauteen kotikeittiöön. Resepteissä vältetään liian pitkää ainesluetteloa ja moniin liittyy tarina.

Ruokakuvat ovat värillisiä, mutta kirjan lukuisat mustavalkokuvat kokista ja edestä, takaa ja sivulta eivät ihan aukea – liekö tarkoitus tuoda esiin arjen harmautta, johon ruoka tuo kaivatun piristyksen.

Henri Alén: arkiruokaa ja makumuistoja, readme, 265 s.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Eivätkö turistit syö Suomessa? Visit Finland luopui ruokamatkailuhankkeista

Muikkuja, kukkoja ja puhdasta pohjoissavolaista ruokaa – Kuopion alue sai ensimmäisenä Suomessa kansainvälisesti arvostetun gastronomiatunnustuksen

Moni luulee, että kaikesta meillä myytävästä kasvatetusta kalasta kotimaista on vähintään 60 prosenttia – totuus on kuitenkin paljon karumpi

Tekeekö mieli grillata, mutta grilli puuttuu? – pian voit lainata sen kirjastosta