Ruoka

S-ryhmä harmittelee ulkomaisten verkkokauppajättien erilaisia pelisääntöjä – näin kenttäjohtaja kommentoi kaupparyhmän ja viljelijöiden suhdetta

"On raskasta olla edelläkävijä, jos täällä noudatettavat pelisäännöt eivät koske verkkokaupan kansainvälisiä toimijoita", S-ryhmän vastuullisuusjohtaja totesi kirjoituksessaan.
Carolina Husu
Tämän viikon tiistaina MT otti yhteyttä vielä kerran yhteyttä S-ryhmään, ja tällä kertaa kommentointivastuu siirrettiin kenttäjohtaja Arttu Laineelle.

Kaupan liiton verkkosivuilla julkaistiin syyskuun loppupuolella S-ryhmän vastuullisuusjohtaja Lea Rankisen kirjoitus, jossa hän otti kantaa suomalaisen kaupan ja kansainvälisten verkkokauppajättien suhteeseen.

"On raskasta olla edelläkävijä, jos täällä noudatettavat pelisäännöt eivät koske verkkokaupan kansainvälisiä toimijoita", Rankinen kirjoitti.

Tuon blogikirjoituksen julkaisua seuraavana päivänä MT kysyi Rankiselta tarkentavia kommentteja hänen kirjoitukseensa liittyen. Vastuullisuusjohtajalta tiedusteltiin, miten kaupparyhmä suhtautuu siihen, että viljelijöiden mielestä on vaikea kilpailla eri pelisäännöillä pelaavan tuontiruuan kanssa.

Tuo suomalaisen kaupan ja verkkokauppäjättien suhde voidaan nähdä samanlaisena kuin viljelijöiden ja tuontiruuan välinen suhde, joten MT halusi tietää myös, näkeekö vastuullisuusjohtaja tässä asiassa jotain ristiriitaa.

Kolmas kysymys koski suomalaisten viljelijöiden sekä tuontiruuan vastuullisuutta. Halusimme tietää, pitäisikö Lea Rankisen mielestä tuontiruualta edellyttää yhtä suurta vastuullisuutta kuin suomalaisilta viljelijöiltä.

Kommentteja pyydettiin sähköpostitse. S-ryhmän viestinnästä todettiin tuolloin, ettei Rankinen voi kommentoida sillä hän on matkalla.

MT tiedusteli Rankiselta kommentteja uudelleen viikon kuluttua, mutta S-ryhmän viestinnästä todettiin, ettei Rankinen halua kommentoida asiaa. Mitään syytä kommenttihaluttomuuteen ei tällä kertaa annettu.

Tämän viikon tiistaina MT otti yhteyttä vielä kerran yhteyttä S-ryhmään, ja tällä kertaa kommentointivastuu siirrettiin kenttäjohtaja Arttu Laineelle.

"Ei Kaupan liitto pyri rajoittamaan verkkokauppaa, mutta on tärkeää, että vaikka vastuullisuuteen liittyvät lakivelvoitteet koskevat kaikkia, ja että kustannukset eivät kaadu pelkästään kotimaisten toimijoiden maksettavaksi", Laine korostaa.

Kenttäjohtaja huomauttaa, että suomalaisen kaupan on toki tärkeää pärjätä kilpailussa, mutta tärkeää on myös vaikuttaa edunvalvonnan kautta niin, että pelisäännöt laajalti samat.

"On tärkeää, että meillä on samantyyppinen lainsäädäntö ja samat pelisäännöt eri puolilla. Se helpottaa myös kotimaisten tuotteiden pärjäämistä markkinoilla", hän sanoo.

S-ryhmälle on Laineen mukaan tärkeää, että suomalainen ruokaketju pysyy kilpailukykyisenä.

"Totta kai sen eteen pyritään tekemään töitä", hän korostaa.

Esimerkeiksi suomalaisen ruokaketjun eteen S-ryhmän tekemästä työstä Laine mainitsee satokausiajattelun sekä kaupparyhmän lähiruokaprojektit. Laine lisää, että tämän kuun lopussa S-ryhmä ottaa käyttöön kotimaisuuslaskurin.

Rankisen blogikirjoituksen pääset lukemaan tästä.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Suomalainen ruokainnovaatio Nyhtökaura lanseerataan Yhdysvalloissa

Arvaatko, mikä on pääkaupunkiseudun myydyin luomutuote? Entä suurin nousija?

Joko sinä toteutat närpiöläisten unelmaa: Ostat tomaattirasian leffaevääksi tai kurkkupikarin naposteltavaksi kaupan kassalta?

Tutkimusprofessorin mukaan monet kaupat säilyttävät perunoita aivan väärin: "Ihan sama, mitä hienoja asioita laadun eteen tekee pitkin ketjua, jos se yhdessä kohtaa pilataan"