Toisen asteen opiskelijoille oma ruokailusuositus: Joka päivä tarjottava myös kasvisruokaa - Ruoka - Maaseudun Tulevaisuus
Ruoka

Toisen asteen opiskelijoille oma ruokailusuositus: Joka päivä tarjottava myös kasvisruokaa

Ensimmäistä kertaa annettava suositus kehottaa kiinnittämään huomiota myös ruokahävikkiin.
PAsi Leino
Ensimmäinen opiskelijaruokailusuositus toiselle asteelle korostaa terveyttä, kestäviä ruokavalintoja ja yhteisöllisyyttä.

Lukiot ja ammatilliset oppilaitokset ovat saaneet ensimmäistä kertaa oman ruokailusuosituksen. Sen periaatteena on edistää kestävää elämäntapaa ja tasa-arvoa.

Suosituksen mukaan raaka-ainevalinnoissa tulee ottaa huomioon terveys-, ilmasto- ja ympäristövaikutukset sekä ruokahävikki. Tämä tarkoittaa muun muassa sitä, että koulujen on tarjottava toisena ateriana aina kasvisruokaa.

"Ruokavalinnat ovat keskeisiä kestävän elämäntavan ja ympäristön hyvinvoinnin kannalta. Yhteiskuntavastuuta on tehdä kestävät valinnat yksilölle helpoiksi", sanoo opetusneuvos Marjaana Manninen Opetushallituksesta.

Suomessa kaikilla lukioissa, ammatillisissa oppilaitoksissa päätoimisessa perustutkintokoulutuksessa ja valmentavassa koulutuksessa opiskelevilla on oikeus maksuttomaan ateriaan.

Ruokailu on järjestettävä, vaikka koulutus tapahtuisi ulkona. Suosituksessa annetaankin vinkkejä myös maastoruokailuun.

Suositus korostaa ruokailun merkitystä hyvinvoinnin edistäjänä ja kannustaa yhteistyöhön opiskelijoiden kanssa.

"Kyse ei ole vain siitä, että opiskelijat syövät, vaan että he voivat hyvin ja saavat viettää aikaa yhdessä keskellä koulupäivää", toteaa opetusneuvos Jouni Järvinen Opetushallituksesta.

Suositus kannustaa yhteistyöhön opiskelijoiden kanssa, ja siitä löytyy vinkkejä opiskelijoiden osallistamiseen.

"Ruokapalvelun rooli on muutakin kuin ravitsevien ja maittavien aterioiden tuottamista. Se on terveyttä ja kestävyyttä edistävien valintojen helpoksi tekemistä ja säännöllisen syömisen merkityksestä viestimistä", muistuttaa pääsihteeri Arja Lyytikäinen Valtion ravitsemusneuvottelukunnasta.

Suositus perustuu Valtion ravitsemusneuvottelukunnan antamiin ravitsemussuosituksiin.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Ruoka-alan ammattilaisille suunnattu myyntipalvelu kokoaa pientuottajien valikoimat yhteen osoitteeseen

Eivätkö turistit syö Suomessa? Visit Finland luopui ruokamatkailuhankkeista

Muikkuja, kukkoja ja puhdasta pohjoissavolaista ruokaa – Kuopion alue sai ensimmäisenä Suomessa kansainvälisesti arvostetun gastronomiatunnustuksen

Moni luulee, että kaikesta meillä myytävästä kasvatetusta kalasta kotimaista on vähintään 60 prosenttia – totuus on kuitenkin paljon karumpi