Poimi tästä neuvot siihen, miten saat ruuan maistumaan vanhuksellekin - Ruoka - Maaseudun Tulevaisuus
Tiesitkö? Voit lukea viikossa 3 artikkelia ilman tilausta - hanki rajaton lukuoikeus nyt 9,90€/kk
Ruoka

Poimi tästä neuvot siihen, miten saat ruuan maistumaan vanhuksellekin

Ruoka vaikuttaa ikäihmisen hyvinvointiin ja vireyteen, kunhan ruuan saa maistumaan ja sitä pystyy syömään – vaikka heikommillakin hampailla.
Jaana Kankaanpää
Broilerikeitonkin voi soseuttaa, jos se on näin helpompi syödä.

Riittävä energian, proteiinin ja kuidun saanti ovat tärkeitä kaikille. Ikääntyvän ruokavaliossa niihin on syytä kiinnittää erityistä huomiota.

Riittävä proteiini auttaa ylläpitämään lihaskudosta ja sitä kautta liikuntakykyä. Liikunnan väheneminen ja alhainen D-vitamiinin saanti puolestaan haurastuttaa luustoa.

Jos jaksaa syödä päivittäin noin 1 500 kilokalorin edestä monipuolista ruokaa, ravintoaineiden saanti on yleensä riittävää. Myös nesteen saannista tulee huolehtia, koska vanhana janoa ei välttämättä tunne.

Ruokahalu heikkenee vähitellen, eikä iäkäs ihminen aina jaksa syödä riittävän isoja annoksia. Vähän syövän vanhuksen ruoka-annosta voi rikastaa voinokareella, kylmäpuristetulla rypsiöljyllä tai kermatilkalla.

Perinteiset, maistuviksi todetut ruuat ovat parhaita, vaikka ne eivät aina olisikaan terveysihanteiden mukaisia. Liemimäisiä keittoja ja soseutettuja ruokia on helppo lusikoida. Toiset kaipaavat lisää mausteita, toisille taas miedot ruuat ovat mieleen.

Uusia makuja kannattaa kokeilla, sillä ne voivat herättää ruokahalua. Kerralla syöty ruokamäärä voi olla pieni, joten ylimääräinen ruoka kannattaa pakastaa annosrasioihin.

Puuro maistuu lähes kaikille ikäihmisille. Pakastetut marjat tuovat vaihtelua annokseen. Myös marja- ja hedelmäsoseet piristävät puuroannosta. Perinteisestä voisilmästä saa lisäenergiaa. Moni haluaa nauttia puuroa myös iltapalana.

Koska ruoka-annokset ovat useimmiten pieniä, välipalat ovat tärkeitä energian saamiseksi.

Päiväkahvin kanssa maistuu pieni karjalanpiirakka sekä pulla- tai maustekakkuviipale.

Kaupan välipalavalikoima on monipuolinen. Sieltä löytyy varmasti jokaisen mieleen proteiinipitoisia lusikoitavia sekä juotavia välipalavaihtoehtoja.

MT Ruoka -reseptihausta löydät ohjeen soseutettuun broilerikeittoon, pinaattiloheen, porkkanakakkuun ja hedelmäiseen uunipuuroon.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Vain lihatuotteissa saa käyttää lihaan viittaavia sanoja, Ranskan laki sanoo – "makkara" ja "burgeri" eivät kelpaa kasvisruokiin, Sarvamaa peräänkuuluttaa maalaisjärkeä

Koronakevät pani teehuoneen konseptin uusiksi – teen rinnalle tuli lähiruoka

Riihimäen Martinassa on rossomainen meininki – lupsakkaa palveluja ja vaisuja kastikkeita

Söin täällä: Satamaravintolassa kaipaa kotimaista kalaa – ulkomainen leike ei Loviisassa sykähdyttänyt