Ruoka

Helsingin yliopiston UniCafe lopettaa naudanlihan tarjoamisen ravintoloissaan

Ensi helmikuusta alkaen UniCafessa ei enää syödä nautaa. Muutosta perustellaan hiilijalanjäljen pienentämisellä.
Jaana Kankaanpää
UniCafe luopuu naudanlihan tarjoamisesta. Aloite muutokseen tuli henkilökunnalta.

UniCafe-ravintolat luopuvat naudanlihan tarjoamisesta kokonaan helmikuusta 2020 alkaen. Muutoksen on laskettu vähentävän Ylvan ravintolaliiketoiminnan raaka-aineiden hiilijalanjälkeä 11 prosenttia vuodessa. Ylvan omistaa Helsingin yliopiston ylioppilaskunta.

”Luovumme naudanlihasta, sillä se on yksi tehokkaimmista tavoista pienentää hiilijalanjälkeämme. Muutos tehdään ruokafilosofiamme mukaisesti: vastuullisesti, mausta tinkimättä. Kunnianhimoisella tuotekehityksellä olemme halunneet varmistaa, että naudan korvaavat vaihtoehdot ovat entistä herkullisempia”, kertoo UniCafen liiketoimintajohtaja Leena Pihlajamäki tiedotteessa.

UniCafe-ravintoloita on neljällä Helsingin yliopiston kampuksella sekä Helsingin keskustassa Kaivopihalla. Päivittäin ne myyvät noin 10 000 lounasta.

Ravintoloiden käyttämästä lihasta 15 prosenttia on nautaa. Poistamalla naudanlihan lounas- ja kahvilatarjonnasta UniCafe laskee vähentävänsä lounaista syntyvää hiilijalanjälkeä 240 000 hiilidioksidikilolla vuodessa.

Aloite naudanlihan poistamisesta tuli UniCafen henkilökunnalta.

”Olemme Ylvassa sitoutuneet ilmastonmuutoksen hillitsemiseen kaikissa toiminnoissamme. Arjen kestävät kulutusvalinnat vaativat rohkeita tekoja yrityksiltä ja samalla lainsäädäntöympäristöön muutoksia valtiontasolta. Naudanlihaa sisältävistä tuotteista luopuminen ravintoloissamme on yksi selkeä tapa pienentää sekä meidän että kaupunkilaisten hiilijalanjälkeä. Mutta se on vasta alkua matkallamme hiilineutraaliuteen”, kommentoi Ylvan toimitusjohtaja Antti Kerppola.

UniCafen helmikuussa voimaan astuva lounaslista on suunniteltu siten, ettei listalta löydy enää naudanlihaa sisältäviä ruokia. Naudanliha poistuu myös kahvilatuotteista, kuten leivistä ja panineista.

Syksyn alussa UniCafe ilmoitti asettavansa tavoitteekseen kasvis- ja vegaanilounaiden myyntiosuuden nostamiseen yli 50 prosenttiin vuoden 2020 loppuun mennessä.

Lue lisää:

Tutkijat patistavat kauppoja luopumaan lihatarjouksista ja kaukomaiden lihasta – kestävä ruokajärjestelmä vaatii kasvisruokaa ja toimeentuloa viljelijöille

Monella yliopisto-opiskelijalla on kasvisruokapäivä joka päivä – "Kasvisruokailijoiden määrä on kaksinkertaistunut alle vuodessa"

"Maatalous haluttiin jälleen istuttaa ilmastosyyllisten penkille" – Sari Essayah vertaa Helsingin ruokalinjausta totalitaarisen ideologian toimintatapaan

Juttua muokattu 15.10. klo 13:25: Lisätty tieto siitä, että Ylvan omistaa Helsingin yliopiston ylioppilaskunta.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Joko sinä toteutat närpiöläisten unelmaa: Ostat tomaattirasian leffaevääksi tai kurkkupikarin naposteltavaksi kaupan kassalta?

Tutkimusprofessorin mukaan monet kaupat säilyttävät perunoita aivan väärin: "Ihan sama, mitä hienoja asioita laadun eteen tekee pitkin ketjua, jos se yhdessä kohtaa pilataan"

Ravintoloille kehitellään hiilijalanjäljen mittaria – "Vaikutusta syntyy, kun tarpeeksi suuri joukko tulee omilla teoillaan mukaan”

Forssalainen Jospak keräsi miljoonan – keväällä avattava tuotantolinja moninkertaistaa vuokien tuotannon