Video: Näin retikasta syntyy näppärissä käsissä ruusu – Suomen ja Kiinan keittiömestarit kohtasivat illallisella - Ruoka - Maaseudun Tulevaisuus
Ruoka

Video: Näin retikasta syntyy näppärissä käsissä ruusu – Suomen ja Kiinan keittiömestarit kohtasivat illallisella

"Suomalainen ruoka on mysteeri kiinalaisille", sanoi Kiinan suurlähettiläs Chen Li.
Riitta Mustonen
Keittiömestari Wang Meng taiteili kasviksista upeita veistoksia ja kukkia.

Kiinasta saapui Suomeen 25 huippukeittiömestaria, jotka valmistivat yhdessä Suomen Keittiömestariyhdistyksen kanssa illallisen kutsuvieraille.

"Tarkoitus on ilmentää molempien maiden ruokakulttuuria ja osaamista ja edistää verkottumista", kiteytti Suomen keittiömestariyhdistyksen puheenjohtaja Ulla Liukkonen.

Suomalaisina herkkuina vieraille tarjottiin muun muassa keittiömestari Seppo Ruotsalaisen itse pyytämää kylmäsavustettua kuhaa perunaterriinin ja muikunmädin kera, Puukarin pysäkin suppilovahverokeittoa ja kylmäsavuporomoussea ruislastun päällä.

Kiinalaiset olivat valmistaneet tarjolle grillattua turskaa, mantelilastuilla höystettyä katkarapua, kanalientä ja eri tavoin täytettyjä taikinanyyttejä.

Kiinalaiset vieraat joivat ruokajuomana teetä ja käyttivät ateriointiin sujuvasti puikkoja. Suomalaisten yritys syödä puikoilla hymyilytti vieraita ja synnytti peukutuksia.

Jälkiruokana nautittiin mustikkatäytteistä prinsessakakkua. Suomalaista metsämustikkaa ei toistaiseksi saa viedä Kiinaan, sillä se tulkitaan terveysvaikutteiseksi elintarvikkeeksi.

Illallisvieraana ollut Food From Finlandin johtaja Esa Wrang pitää villin mustikan tilannetta hassuna, sillä viljeltyä mustikkaa saa viedä Kiinaan. Puolukallekin vientilupa näyttäisi olevan heltiämässä.

Wrangin mukaan Suomen ruokavienti Kiinaan on hyvässä kasvussa. Maitotuotteita viedään eniten, mutta esimerkiksi sianlihan vienti kasvaa koko ajan ja on jo 23 prosenttia koko Kiinan viennistä.

"Vielä kun saisimme broilerinlihalle vientiluvan, niin se olisi iso askel. USA vei Kiinaan paljon broileria, joten kun sieltä vienti on tyrehtynyt, niin tilaa olisi."

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Savuteeginiä, ruisviskiä ja Koskenkorvaa – suomalaistislaamoita palkittiin Saksassa kultamitalein

Vain lihatuotteissa saa käyttää lihaan viittaavia sanoja, Ranskan laki sanoo – "makkara" ja "burgeri" eivät kelpaa kasvisruokiin, Sarvamaa peräänkuuluttaa maalaisjärkeä

Koronakevät pani teehuoneen konseptin uusiksi – teen rinnalle tuli lähiruoka

Riihimäen Martinassa on rossomainen meininki – lupsakkaa palveluja ja vaisuja kastikkeita