Keskustan kansanedustaja Kärnä: "Me suomalaiset syömme liikaa lihaa – sitä tulisi syödä vähemmän, mutta laadukkaampaa, eettisempää ja ekologisempaa" - Ruoka - Maaseudun Tulevaisuus
Ruoka

Keskustan kansanedustaja Kärnä: "Me suomalaiset syömme liikaa lihaa – sitä tulisi syödä vähemmän, mutta laadukkaampaa, eettisempää ja ekologisempaa"

Mikko Kärnän mielestä Unicafen ja Helsingin kaupungin on mietittävä kantaansa naudanlihaan uudestaan.
Lari Lievonen
"Ulkomaisen naudanlihan korvaaminen suomalaisella on ilmastoteko ja samalla eettistä sekä ekologista", Kärnä painottaa.

Keskustan kansanedustaja Mikko Kärnä ottaa blogissaan kantaa Helsingin Yliopiston Unicafeen ja Helsingin kaupungin päätöksiin vähentää naudanlihaa ruokatarjoiluissaan.

"On ensinnäkin aivan totta, että me suomalaiset syömme liikaa lihaa. Mielestäni meidän tulisikin syödä sitä vähemmän, mutta laadukkaampaa, eettisemmin ja ekologisemmin tuotettua lihaa", Kärnä kirjoittaa.

"Ratkaisu on siirtyminen kokonaan kotimaisiin tuotteisiin. Ulkomaisen naudanlihan korvaaminen suomalaisella on ilmastoteko ja samalla eettistä sekä ekologista."

"Miksi te ette halua antaa suomalaisille tuottajille sitä arvostusta, joka heille heidän työstään kuuluu? Tästä jatkuvasta työstä eettisemmän ja ekologisemman tuotannon eteen."

Kärnän mukaan hänellä ei ole mitään kasvis- tai vegaanivaihtoehtoja vastaan ruokailuissa, kunhan raaka-aineiden alkuperä merkitään selvästi.

"Meillä on monia kasvistuotteita, kuten vaikkapa riisi, avokado, ulkomainen kvinoa ja soija, jotka aiheuttavat valtavasti ongelmia niin ilmastolle, ympäristölle kuin paikallisille asukkaillekin. Miksi ette kampanjoi näiden tuotteiden kieltämisen puolesta? Miksi ette taistele kotimaisten kasviproteiinien puolesta?"

"Suomalainen maatalous painii tällä hetkellä hirvittävässä kannattavuuskriisissä ja on totuus, että nurmiviljelyä ei voida monilla Suomen alueilla korvata millään muulla. Pohjoisessa eivät erikoiskasvit menesty. Nurmi ja märehtijät ovat kestävä osa ruokaketjua pohjolassa märehtijöiden muuttaessa ihmisravinnoksi kelpaamattoman nurmen meille soveltuvaksi ravinnoksi. Samalla ne hoitavat laiduntaessaan arvokkaita perinnebiotooppeja."

Helsingin kaupungin päättäjien ja Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan on syytä harkita päätöksiään uudestaan, Kärnä linjaa.

"Moni suomalainen viljelijä on tällä hetkellä hyvin huolissaan, väsynyt ja turhautunut kamppaillen oman jaksamisensa kanssa. Teidän vastauksenne on työntää ilmastonmuutoksen torjunta heidän vastuulleen lopettamalla heidän tuottamiensa tuotteiden käyttö, vaikka Suomen kasvihuonepäästöistä vain viisi prosenttia tulee eläinkarjasta. Tuskin kukaan eläintilallinen pystyy tuosta vain vaihtamaan tuotantosuuntaa teidän oikkujenne mukaan."

"Pohditteko vain hiilidioksidipäästöjä hankinnoissanne, vai vaikuttavatko muut argumentit lainkaan? Omavaraisuus, turvallisuus, puhtaus tai antibioottien käyttö?"

"Mikäli kallistutte jälkimmäiseen, olette tehneet vääriä päätöksiä ja pyydän teitä tunnustamaan virheenne pyörtämällä päätöksenne."

Mikko Kärnän koko blogi: Avoin kirje suomalaisesta lihasta luopuville

Lue lisää:

"Kaikki se työ kotitilalla tuntuu olevan turhaa" – UniCafen päätös luopua naudanlihasta mitätöi ympäristön eteen tehtyä työtä, sanoo opiskelijaedustajiston jäsen

Helsingin yliopiston UniCafe lopettaa naudanlihan tarjoamisen ravintoloissaan

HS: Helsingin kaupunki aikoo vähentää naudanlihan käyttöä myös kouluissa ja vanhainkodeissa

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Ruissalon Maininki -ravintola Turussa avautui ensin Netflixin miljoonille katsojille – ja maanantaina ruokailijoille

Ruoka-alan ammattilaisille suunnattu myyntipalvelu kokoaa pientuottajien valikoimat yhteen osoitteeseen

Eivätkö turistit syö Suomessa? Visit Finland luopui ruokamatkailuhankkeista

Muikkuja, kukkoja ja puhdasta pohjoissavolaista ruokaa – Kuopion alue sai ensimmäisenä Suomessa kansainvälisesti arvostetun gastronomiatunnustuksen