Ruoka

Ravitsemustutkija kummastelee kouluruoka-aloitteita: "Maitoa ei voi korvata vedellä, ei edes kasvijuomilla!"

"Ne, jotka näin huutelevat, eivät ymmärrä ravitsemuksen kokonaisuutta", sanoo Heli Kuusipalo.
"Maito kuuluu ruokakulttuuriimme ja sen ravintoarvot on laskettu julkisiin ruokapalveluihin", huomauttaa Heli Kuusipalo.

Helsingin kaupunginvaltuutettu Otto Meren ehdotus siitä, että maidon tarjoaminen lopetettaisiin kouluissa, saa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen erikoistutkijan Heli Kuusipalon hämmästyksiin. Hänestä on käsittämätöntä, että joku edes leikillään esittää moista.

Kuusipalo muistuttaa, että etenkin lapset ja vanhukset tarvitsevat hyviä proteiinilähteitä ja maito on sellainen. "Maito on hyvin sulavaa ja kuuluu ruokakulttuuriimme. Sitä ei todellakaan voi korvata vedellä eikä edes kasvijuomilla."

Kuusipalon mielestä tällaisia ehdottelevat eivät ymmärrä ravitsemuksen kokonaisuutta.

Suomalaislapset syövät kaksi kolmesta päivän ateriasta päivähoidossa, ja hoitolaitoksissa olevat vanhukset ovat kokonaan julkisen ruuan varassa. Kuusipalo muistuttaa, että maitojen ravintoarvot on niissä laskettu tyydyttämään ravinnontarpeen.

"Maito pitää korvata jollain muulla kuin vedellä. Jos tarjotaan kasvipohjaisia juomia, niiden proteiini on erilaista. Palkokasveista, siis pavuista ja herneistä, saisi proteiineja, mutta ei niitä voi määrättömästi pienen lapsen tai vanhuksen lautaselle pistää."

Uusimmissa ravitsemussuosituksissa maitotuotteiden määrää on vähennetty. Esimerkiksi varhaiskasvatuksen ruokailusuosituksissa kehotetaan tarjoamaan lapsille rasvatonta tai vähärasvaista D-vitaminoitua maitoa ruokajuomaksi.

Kuusipalo muistuttaa, ettei ketään pakoteta juomaan maitoa, vaan voi syödä jugurttia, viiliä tai rahkaa.

Kanadasta kuultu viesti, että maito olisi poistettu ravitsemussuosituksista, ei pidä paikkaansa. "Sielläkin suositellaan pientä määrää rasvattomia tai vähärasvaisia maitotuotteita." Suosituksen taustalla on Kuusipalon mukaan meistä poikkeava kulttuuri. Kanadassa haluttiin eroon makeista, vitaminoiduista makumaidoista, joita siellä juodaan paljon.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Kasvispainotteinen ravintola Inari sai Michelin-tähden – viisi suomalaista ravintolaa säilytti yhden tähtensä

Farm to Restaurant -hanke kehittää palvelua, joka antaa ravintoloille tietoa lähiruuasta ja helpottaa sen tilaamista

Valtteri Paltamaa kokkasi voittoon Jyväskylässä – seuraavaksi Pariisiin kisaamaan

Nestlé Suomen toimitusjohtaja yllättyi: täällä lihaa ja kalaa myydään tuoreena – yhtiö tarjoaa lihankorvikkeeksi pakastettua soijaa