LUE NÄKÖISLEHTI: Postin lakon vuoksi kaikki MT:n artikkelit ja näköislehti luettavissa vapaasti
Ruoka

Gluteenittoman palvelun merkkejä nyt kymmenen – uusin helsinkiläiselle vohvelikahvilalle

Happy Waffle valmistaa kaikki vohvelit gluteenittomasta taikinasta.
Keliakialiitto
Keliakialiitto on myöntänyt Gluteenittoman palvelun merkin Happy Waffle Helsingille. Arnold Siku ja Helmi Hannus kehittivät gluteenitonta vohvelireseptiä yli kaksi vuotta.

"Nykyinen gluteeniton reseptimme on yli kahden vuoden kehittelyn tulos", kertoo Happy Wafflen toinen yrittäjä Arnold Siku.

"Monet gluteenitonta ruokavaliota noudattavat ovat tottuneet siihen, etteivät he saa samoja herkkuja kuin muut. Gluteenittoman palvelun merkin avulla haluamme tehdä keliaakikoiden olon turvalliseksi, kun he tilaavat meiltä", Siku perustelee.

Vohvelikahvila valmistaa kaikki vohvelinsa gluteenittomasta taikinasta, ja vohveleita saa sekä suolaisena että makeana. Myös lähes kaikki täytteet ovat gluteenittomia.

Yritys sai alkunsa pari vuotta sitten pop up -kahvilasta, jossa tehtiin erikseen gluteenittomia ja tavanomaisia vohveleita. Siku ja toinen yrittäjä Helmi Hannus päättivät ottaa kahvilaan käyttöön vain yhden taikinan, joka on aina gluteeniton. Valinta osoittautui helpommaksi tekijöille ja turvallisemmaksi asiakkaille.

"Meidän ei tarvitse enää miettiä, millä vohveliraudalla on paistettu mitäkin taikinaa eikä esimerkiksi merkitä taikina-astioita", Siku toteaa.

Keliakialiitto kehitti Gluteenittoman palvelun merkin helpottamaan gluteenitonta ruokavaliota noudattavien ruokailua kodin ulkopuolella. Ensimmäiset merkit myönnettiin huhtikuussa 2017, ja nyt merkin saaneita yrityksiä on kymmenen.

Merkin avulla gluteenitonta tarvitseva asiakas voi valita itselleen helposti turvallisen ravintolan tai kahvilan. Yritys puolestaan voi merkin avulla kertoa omasta osaamisestaan ja erottautua kilpailijoista, kertoo markkinoinnin ja varainhankinnan asiantuntija Marjo Jokinen Keliakialiitosta.

Merkin saadakseen yrityksen on suoritettava Keliakialiiton koulutus ja todistettava osaamisensa gluteenittomuudesta. Gluteenittomuuden toteutuminen yrityksessä käydään tarkistamassa paikan päällä.

"Gluteenittoman palvelun merkin voi saada vain sellainen yritys, jossa gluteenittomuus on kunnossa. Käytännössä tämä tarkoittaa tarkkuutta jokaisessa valmistusvaiheessa ja tarjoilussa. Kaiken tarjottavan ei tarvitse olla gluteenitonta", toteaa Jokinen.

Merkkijärjestelmä perustuu Euroopan keliakialiittojen kattojärjestön AOECS:n standardeihin.

Gluteenittoman palvelun merkin ovat saaneet Cafe Rovaniemi (Rovaniemi), Pella´s café (Tampere), Geisarinna (Kotka), Sisustuskahvila Ruufus (Seinäjoki), Porokylän leipomon Kahvila-leipomomyymälä (Nurmes), Alleduuri (Tampere) ja Raw’n More (Helsinki), Luomuravintola Timjami (Tampere), Norlandia Tampere Hotel (Tampere) ja Happy Waffle (Helsinki).

Kaikki merkin saaneet yritykset löytyvät myös Keliakialiiton verkkosivuilta www.keliakialiitto.fi/gluteenittoman-palvelun-merkki

Aiheeseen liittyvät artikkelit

K-ryhmä tutki: Kuluttajilla voimakkaampi huoli kotimaisen ruokatuotannon säilymisestä kuin koskaan – tältä näyttää ensi vuoden ruokakori

Koulun hävikki hupeni ja lapset oppivat, miten köyhillä ritareilla voi hillitä hukkaa – Kangasniemen maaseutuseura palkittiin ahkerasta ruokahävikkityöstä

Viisi Laitilan olutta mitalisijoille merkittävässä olutkisassa – kultaa tai pronssia kaikille oluille, joilla kilpailuun osallistui

Suomalaiset kuluttivat kotimaista kalaa viime vuonna vain kolme ja puoli kiloa asukasta kohti – tuontikalaa upposi yli yhdeksän kiloa