LUE NÄKÖISLEHTI: Postin lakon vuoksi kaikki MT:n artikkelit ja näköislehti luettavissa vapaasti
Ruoka

Ravitsemustutkija panisi ensimmäisenä hävikin kuriin – nelihenkinen suomalaisperhe heittää pois sata kiloa vuodessa

Asuminen Afrikassa ja Italiassa on opettanut Heli Kuusipalolle ruuan kunnioittamista.
Sanne Katainen
Heli Kuusipalo on osakkaana italialaisessa oliivitilassa, joka tuottaa oliiviöljyä. "Italiassa ruuan raaka-aineita kunnioitetaan ja ruualle annetaan aikaa."

"Suurinta järjettömyyttä on se, että tuotettua ruokaa ei syödä!", puuskahtaa THL:n erikoistutkija Heli Kuusipalo. Hänestä ruuan hiili- ja vesijalanjäljestä kannattaisi puhua vasta sitten, kun on saatu hävikki kuriin.

Suomessakin kotitaloudet heittävät syömäkelpoista ruokaa roskiin 10–15 prosenttia eli nelihenkisessä perheessä noin sata kiloa vuodessa. Maailmanlaajuisesti ruokahävikki on vielä suurempi.

Kuusipalo on oppinut ruuan kunnioittamista asuessaan eri puolilla maailmaa. Hänen mielestään ruoka on Suomessa liian halpaa, kun sitä on varaa haaskata.

"Meiltä menee alle kymmenen prosenttia tuloista ruokaan. Malawissa puolet. Ruuasta pitäisi maksaa tuottajalle oikea hinta."

Kuusipalosta on järkyttävää, että Afrikasta nälkää pakenevat ihmiset ovat lähes orjatyössä keräämässä esimerkiksi tomaatteja, että me saisimme halpaa tomaattimurskaa.

"Ei voi olla oikein, että me täällä katsomme vain hintaa."

Kuusipalo lisäisi kouluihin kotitalousopetusta niin, että nuoret oppisivat etsimään tietoa siitä, mistä ruoka tulee ja miten se on tuotettu.

Ruuan terveysperusteinen verotuskin olisi Kuusipalon mielestä paikallaan. Kasviksilta, kotimaiselta sertifioidulta kalalta arvonlisäverot pois ja veroa lisää sokerilimsoille, karkeille ja paljon suolaa ja kovaa rasvaa sisältäville tuotteille.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

K-ryhmä tutki: Kuluttajilla voimakkaampi huoli kotimaisen ruokatuotannon säilymisestä kuin koskaan – tältä näyttää ensi vuoden ruokakori

Koulun hävikki hupeni ja lapset oppivat, miten köyhillä ritareilla voi hillitä hukkaa – Kangasniemen maaseutuseura palkittiin ahkerasta ruokahävikkityöstä

Viisi Laitilan olutta mitalisijoille merkittävässä olutkisassa – kultaa tai pronssia kaikille oluille, joilla kilpailuun osallistui

Suomalaiset kuluttivat kotimaista kalaa viime vuonna vain kolme ja puoli kiloa asukasta kohti – tuontikalaa upposi yli yhdeksän kiloa