LUE NÄKÖISLEHTI: Postin lakon vuoksi kaikki MT:n artikkelit ja näköislehti luettavissa vapaasti
Ruoka

Älä pilaa pyhäinpäivän paistia – asiantuntija kertoo, mikä on paistin valmistamisessa yleisin virhe

Pyhäinpäivän alusviikko on yksi vuoden suurimmista lihanmyynnin viikoista.
Jaana Kankaanpää
Pyhäinpäivän alusviikko on juhannuksen, joulun ja pääsiäisen ohella yksi suurimmista lihanmyynnin viikoista.

Pyhäinpäivä on yksi vuoden suurista ruokajuhlista. Vaikka amerikkalainen halloween-kulttuuri on rantautunut maahamme yhä vahvemmin hurjine mörköruokineen, pitävät perinteiset paistit, fileet ja sadonkorjuun juureksista valmistetut ruuat vielä hyvin pintansa.

HKScanilta kerrotaan, että pyhäinpäivän alusviikko on juhannuksen, joulun ja pääsiäisen ohella yksi suurimmista lihanmyynnin viikoista, ja erilaisten paistien suosio pyhäinpäivän ruokapöydässä on edelleen suuri.

HKScanin Suomen lihan kategoriajohtaja Mikko Järvinen varoittaa, että herkullisen paistinautinnon voi tyriä käyttämällä paistin leikkaamisessa sahalaitaista veistä.

Jotta lopputuloksesta tulee maukas, Järvinen kehottaa muistamaan muutamat perusasiat. Yleisin virhe on hänen mukaansa se, että lihan vetäytymisvaihe laiminlyödään.

Paisti tulisi ottaa huoneenlämpöön noin tunti ennen sen valmistamista. Järvinen vinkkaa, että paisti kannattaa ruskistaa kauttaaltaan paistinpannulla ennen uuniin laittoa. Näin lihan pinta saa kauniin värin. Toki paistin voi myös laittaa suoraan uuniin ilman ruskistamista.

Kategoriapäällikkö neuvoo paistamaan lihan miedossa, 135 asteen lämpötilassa. Jos käyttää paistolämpömittaria, se tulisi tökätä lihan paksuimpaan kohtaan.

Mikäli naudan paistin haluaa kauniin punertavana eli mediumina, lihan sisälämpötila pitäisi olla 53 – 57 astetta. Aavistuksen punertavan paistin sisälämpötila on 58 – 64 astetta. Täysin kypsän paistin sisälämpötila taas on 65 astetta.

Seuraavaksi tullaan vaiheeseen, jossa on vaara tehdä paistin valmistuksen yleisin virhe. Järvisen mukaan lihan vetäytyminen on erittäin tärkeää siksi, että se takaa nesteiden tasaantumisen.

"Ota paisti uunista, hiero sen pintaan suolaa ja mustapippuria, ja peitä se foliolla ja pyyheliinalla 20 – 30 minuutiksi. Liha jatkaa vielä hiukan kypsymistä vetäytymisen aikana", kategoriapäällikkö vinkkaa.

Toinen vaaran paikka on lihan viipalointi. Liha nimittäin tulisi viipaloida poikkisyin terävällä sileäteräisellä paistiveitsellä. Sahalaitainen veitsi nimittäin hajottaa lihan.

Lopuksi voi vielä lisätä sormisuolaa paistiviipaleiden päälle.

Vaihtoehtoinen tapa paistin maustamiseen on hieroa paistin pintaan suolaa, pippuria, kuivia tai tuoreita yrttejä ja valkosipulia pannulla ruskistamisen jälkeen, ennen kuin laitat paistin uuniin.

Pyhäinpäivää vietetään tämän viikon lauantaina.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Vuohenjuuston valmistajaksi nollapisteestä – kitsejuustu houkuttelee vieraita ja myy hyvin ravintoloille

K-ryhmä tutki: Kuluttajilla voimakkaampi huoli kotimaisen ruokatuotannon säilymisestä kuin koskaan – tältä näyttää ensi vuoden ruokakori

Koulun hävikki hupeni ja lapset oppivat, miten köyhillä ritareilla voi hillitä hukkaa – Kangasniemen maaseutuseura palkittiin ahkerasta ruokahävikkityöstä

Viisi Laitilan olutta mitalisijoille merkittävässä olutkisassa – kultaa tai pronssia kaikille oluille, joilla kilpailuun osallistui