LUE NÄKÖISLEHTI: Postin lakon vuoksi kaikki MT:n artikkelit ja näköislehti luettavissa vapaasti
Ruoka

Teeleidissä ei sumppia tarjoilla – "Jos joku välttämättä haluaa kahvia, kaupunki on täynnä kahviloita"

Anne Savelan mielestä hyvä tee kuuluu kaikille. Teeleidissä uskotaan myös pöytiintarjoiluun eikä asiakkaita laiteta kantamaan omia kuppejaan.
Petri Blomqvist
Anne Savelan vatsa ei kestä enää kahvin juomista, mutta teetä hän juo senkin edestä. Kotona hänellä on vain kolme puhdasta teemakua, mutta töissä tulee maisteltua kaikkia Teeleidin laatuja.

Entisessä kaupunginjohtajan talossa käy kuhina. Kupit kilisevät tasseja vasten ja vapaita istumapaikkoja etsitään.

Jyväskyläläisessä Teeleidissä on iltapäiväteen aika. Teehuoneen omassa keittiössä valmistettuja skonsseja kannetaan pöytiin kerrostarjottimilla, ja vanhoissa huoneissa leijailee lukemattomien teelaatujen tuoksu.

Teeleidin omistaja Anne Savela katsoo tyytyväisenä ympärilleen. Joka aamua hän ilahtuu, kun ulko-ovesta alkaa virrata asiakkaita sisälle.

Savela perusti Teeleidin keväällä 2014 asuttuaan jonkin aikaa Kiinassa.

"Ajatus yrityksestä syntyi ärsytyksestä. Suomessa ei juuri mistään saanut kunnon teetä ja kahviloissa joutui palvelemaan itseään", Savela kertoo.

Savelalle on alusta pitäen ollut selkeää, että Teeleidissä ei tarjoilla tippaakaan kahvia. Hän haluaa olla teen sanansaattaja, eikä tuohon rooliin sovi suhtautua kevyesti.

"Vaikka meillä olisi tarjolla vain jotain aivan ala-arvoista kahvia, niin hirveän moni ottaisi silti sen ja jättäisi teen maistamatta. Kahvi dominoi myös nopeasti teen tuoksun."

Savela ei enää itse juo kahvia, mutta ei hänellä suinkaan mitään sitä vastaan ole. Sitä vain ei ole tarjolla hänen kuppilassaan.

"Jos joku välttämättä haluaa kahvia, tämä kaupunki on täynnä kahviloita."

Moni suomalainen ei juo teetä, sillä makumuistoihin on tallentunut ikävä hörppäys kitkerästä teemukillisesta. Savelan mukaan suomalaisten helmasynti on se, että teepaketin kyljessä olevia ohjeita ei noudateta.

Jos piparkakkuja käsketään paistaa 180 asteessa, ohjetta noudatetaan, mutta herkkä vihreä tee upotetaan säälimättä kiehuvaan veteen.

"Siinä hieno raaka-aine palaa ja menee pilalle. Teen valmistaminen on helppoa, mutta usein siitä ei välitetä tai tiedetä tarpeeksi."

Savelan liiketoiminnan kantavana ajatuksena on, että hyvä tee kuuluu kaikille. Teeleidin ensimmäinen suuri kahvila-asiakas olikin jyväskyläläinen ABC-asema.

"Jos saa teehuoneelta hyvää teetä, se ei ole uutinen. Mutta jos huoltoasema tarjoaa sellaista, se on yllättävää ja jää mieleen. Minulle on tullut puheluja, että ihmiset ovat juoneet elämänsä parhaan teen ABC-asemalla."

Petri Blomqvist
Teeleidin pakkauksia suunnitellessa on käytetty ripaus huumoria.

Raaka-aineensa Teeleidi hankkii saksalaisen tukun kautta. Sillä tavoin voidaan varmistaa raaka-aineiden laatu sekä myös eettiset toimintaperiaatteet. Teet myös sekoitetaan Saksassa Teeleidin reseptien mukaisesti ja ne pussitetaan myyntipakkauksiin Keski-Suomessa.

"Teen maustaminen on muutakin kuin että heitetään kuivattuja mansikoita teepurkkiin ja ravistetaan. Emme pystyisi sekoittamaan itse sellaisia määriä, joita meillä menee."

Savela haaveilee kotimaisten villiyrttien käyttämisestä teesekoituksissa, mutta toistaiseksi yrttejä ei ole saatu kerättyä riittävän suuria määriä.

Jossain vaiheessa Savela suunnitteli Teeleidin muuttamista teehuoneketjuksi, mutta ajatus piti haudata nopeasti. Suuri osa teehuoneen viehätystä on kaunis vanha rakennus, jonne Teeleidi muutti toisesta puutalosta kesällä 2017. Tällaisia taloja ei joka pitäjästä löydy vapaana.

Savela työtovereineen on työskennellyt valtavasti kasvattaakseen jälleenmyyjäverkkoaan ympäri Suomea. Sosiaalisessa mediassakin ollaan niin aktiivisia, että seuraajat saattavat matkata Jyväskylään lomalle lähinnä teenkiilto silmissä.

Teeleidin hinnat pidetään sen verran matalina, ettei tee muutu saavuttamattomaksi ylellisyydeksi, mutta polkuhintoihin Savela ei suostu.

Toisaalta ihmisten kulutustottumuksissakin näkyy muutos. Kotiin ostetaan mieluusti jotain halvinta pussiteetä parempaa juomaa, jonka hauduttamisesta voi tulla koko perheen yhteinen hetki.

"Sama näkyy muissakin juomissa. Ennen ostettiin kassillinen halpaa olutta, nyt maistellaan muutama pienpanimo-olut. Sama juttu kahvin kanssa. Määrällä ei ole enää niin suuri merkitys kuin laadulla."

Lue lisää: Näin valmistat herkullista teetä – moni pilaa maun liian kuumalla vedellä

Petri Blomqvist
Suurin osa teehuoneen herkuista valmistetaan omassa keittiössä, loput kakuista tulee lähialueen pienleipomosta.
Aiheeseen liittyvät artikkelit

Vuohenjuuston valmistajaksi nollapisteestä – kitsejuustu houkuttelee vieraita ja myy hyvin ravintoloille

K-ryhmä tutki: Kuluttajilla voimakkaampi huoli kotimaisen ruokatuotannon säilymisestä kuin koskaan – tältä näyttää ensi vuoden ruokakori

Koulun hävikki hupeni ja lapset oppivat, miten köyhillä ritareilla voi hillitä hukkaa – Kangasniemen maaseutuseura palkittiin ahkerasta ruokahävikkityöstä

Viisi Laitilan olutta mitalisijoille merkittävässä olutkisassa – kultaa tai pronssia kaikille oluille, joilla kilpailuun osallistui