LUE NÄKÖISLEHTI: Postin lakon vuoksi kaikki MT:n artikkelit ja näköislehti luettavissa vapaasti
Ruoka

Yliopistotutkimus: Maitoproteiinit parantavat terveyttä liikuntaan yhdistettynä – elintasosairauksien riski voi vähentyä

Eläimillä tehty tutkimus osoitti, että maitotuotteet paransivat kolesterolia ja tehostivat rasva-aineenvaihduntaa liikuntaa harrastettaessa.
Hanna Linnove
Tutkimus on toteutettu koe-eläimillä, joten lisätutkimukset ihmisillä ovat tarpeen.

Maitopohjaiset välipala- ja palautusjuomat ja niiden sisältämät heraproteiinit näyttävät olevan hyväksi terveydelle erityisesti yhdistettynä liikuntaan. Terveysvaikutuksia tutkittiin koe-eläinten soluissa Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisessä tiedekunnassa.

"Tutkimus antaa tukea sille, että elämäntapojen täytyy olla kokonaisvaltaisesti kunnossa. Yhdessä liikunnan ja normaalin ravinnon kanssa maitoproteiinilisät tuottivat eniten aineenvaihdunnallisia hyötyjä metabolisten sairauksien riskissä oleville", tutkijatohtori Sanna Lensu kertoo tiedotteessa.

Metabolisessa oireyhtymässä esiintyy yhtä aikaa häiriöitä verensokerissa, veren rasvoissa ja verenpaineessa. Altistavia tekijöitä ovat muun muassa keskivartalolihavuus ja korkea verenpaine.

Veren haitallisen LDL-kolesterolin määrä vähentyi koe-eläimillä jopa 36 prosenttia päivittäisen maitoproteiinilisän tai heran nauttimisen seurauksena. Hyvän HDL-kolesterolin määrä lisääntyi 21 prosenttia heran ja liikunnan yhteisvaikutuksella.

Molemmat ravintolisät lisäsivät rasva-aineenvaihduntaa ja hera tehosti lihaksen hapenottokykyä.

Tutkimusryhmä löysi muutoksia myös solujen sirtuiiniproteiinien määrissä. Ne säätelevät energia-aineenvaihduntaa sekä elinikää ja solujen jakautumista.

Vaikka rasva-aineenvaihdunnan löydökset olivat pääosin suotuisia, heralisä heikensi glukoosin sietokykyä ja insuliiniherkkyyttä.

Yksi tutkimuksen mielenkiintoinen löydös oli Lensun mukaan se, että heralisä vähensi koe-eläinten vapaaehtoisen juoksemisen määrän puoleen, mutta siitä huolimatta terveysvaikutukset olivat samanlaisia kuin muilla juoksijaryhmillä.

Kokeen annostaso vastaisi 80-kiloiselle aikuiselle noin 40 gramman heralisää.

Maitoproteiinijuomaa tai sen sisältämää heraproteiinia tarjottiin viiden kuukauden ajan koe-eläimille, joille kehittyy iän myötä metabolinen oireyhtymä.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Yle: Virolaiset pelkäävät nyt kalaa – superaggressiivinen listeria sairastutti kymmeniä ja tappoi kuusi

Suomen paras on nyt myös Euroopan parhaimmistoa – MT:n mainosvideosta tutun viljelijän panimo keräsi mitaleja Lontoossa

Puolet suomalaisista ajattelee, että lihan ilmastovaikutuksia liioitellaan mediassa — kolme neljästä pitää lihan osuutta omassa ruokavaliossaan sopivana

Katso video: Robotti tarjoilee ruokaa – pian se häärii myös keittiössä