LUE NÄKÖISLEHTI: Postin lakon vuoksi kaikki MT:n artikkelit ja näköislehti luettavissa vapaasti
Ruoka

OECD:n raportti: Eliniän piteneminen hidastuu kehittyneissä maissa – taustalla muun muassa ylipaino, krooniset sairaudet ja mielenterveysongelmat

Raportin mukaan lähes joka kolmannella aikuisella on kaksi tai useampia kroonisia sairauksia ja joka toisen arvioidaan kokeneen mielenterveysongelmia elämänsä aikana.
Ylipaino-ongelma pahenee OECD:n mukaan edelleen useimmissa kehittyneissä maissa. LEHTIKUVA / MARJA AIRIO

Odotettavissa olevan eliniän piteneminen on hidastunut useimmissa kehittyneissä teollisuusmaissa viimeksi kuluneiden vajaan parin vuosikymmenen aikana, kertoo OECD-järjestön tuore raportti. Suurinta lasku on ollut muun muassa Yhdysvalloissa, Ranskassa ja Hollannissa. Syynä kehitykseen ovat muun muassa ylipaino ja muiden huonojen elintapojen aiheuttama krooniset sairaudet sekä mielenterveysongelmat.

Ylipaino-ongelma pahenee OECD:n mukaan edelleen useimmissa kehittyneissä maissa. Aikuisista jo selvästi yli puolet (56 prosenttia) on ylipainoisia tai lihavia, 5–9-vuotiaista lapsistakin lähes joka kolmas. Myös tupakointi ja alkoholikäyttö ovat taustalla monissa kroonisissa sairauksissa ja elämänlaadun heikkenemisessä.

Raportin mukaan lähes joka kolmannella aikuisella on kaksi tai useampia kroonisia sairauksia ja joka toisen arvioidaan kokeneen mielenterveysongelmia elämänsä aikana.

Joissakin maissa, erityisesti Yhdysvalloissa, työikäisten kuolemien kasvava syy ovat opioidilääkkeiden aiheuttamat myrkytykset. Suhteellisen yleisiä opioidikuolemat ovat OECD:n mukaan myös Kanadassa, Virossa ja Ruotsissa.

Erityisesti vanhempien kansalaisten parissa ovat lisääntyneet hengitystiesairauksien, kuten influenssan ja keuhkokuumeen, aiheuttamat kuolemat, OECD kertoo.

Nyt syntyvän lapsen keskimääräinen odotettavissa oleva elinikä on OECD-maissa noin 81 vuotta, eli yli 10 vuotta pidempi kuin 50 vuotta sitten. Vuonna 2015 eliniänodotteen kuitenkin tilastoitiin jopa laskeneen edellisestä vuodesta 19 OECD-maassa, ei kuitenkaan Suomessa.

Terveydenhoidon turvallisuus ja tehokkuus on raportin mukaan OECD-maissa yleisesti kehittynyt. Tämä koskee esimerkiksi syöpiä. Ajoissa havaittuun rintasyöpään sairastuneista naisista vähintään useampi kuin yhdeksän kymmenestä voi odottaa olevansa elossa viisi vuotta myöhemmin.

Terveydenhuoltoon kohdistetut menot ovat jo pitkään kasvaneet taloutta nopeammin, ja kehityksen odotetaan OECD-raportissa jatkuvan. Arvioiden mukaan terveysmenojen keskimääräinen osuu bruttokansantuotteesta nousee nykyisestä noin yhdeksästä prosentista yli 10 prosenttiin seuraavan vuosikymmenen kuluessa.

Tällä hetkellä kehittyneet maat käyttävät terveydenhuoltoon noin 4  000 dollaria, noin 3  600 euroa, kansalaista kohden vuodessa. Erot tehokkuudessa ovat kuitenkin merkittäviä.

Yhdysvallat on terveysmenoissa omassa luokassaan yli 10  000 dollarin summalla vuotta ja kansalaista kohden. Suomi sijoittuu terveydenhuoltomenoissa niukasti OECD-maiden keskiarvon yläpuolelle.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

K-ryhmä tutki: Kuluttajilla voimakkaampi huoli kotimaisen ruokatuotannon säilymisestä kuin koskaan – tältä näyttää ensi vuoden ruokakori

Koulun hävikki hupeni ja lapset oppivat, miten köyhillä ritareilla voi hillitä hukkaa – Kangasniemen maaseutuseura palkittiin ahkerasta ruokahävikkityöstä

Viisi Laitilan olutta mitalisijoille merkittävässä olutkisassa – kultaa tai pronssia kaikille oluille, joilla kilpailuun osallistui

Suomalaiset kuluttivat kotimaista kalaa viime vuonna vain kolme ja puoli kiloa asukasta kohti – tuontikalaa upposi yli yhdeksän kiloa