LUE NÄKÖISLEHTI: Postin lakon vuoksi kaikki MT:n artikkelit ja näköislehti luettavissa vapaasti
Ruoka

Neljä viidestä suomalaisesta haluaisi syödä enemmän kalaa – vain kolmannes syö suositusten mukaan

Kyselyn perusteella suomalainen kuluttaja ostaa kalansa mieluiten samasta päivittäistavarakaupasta kuin muutkin ruokaostoksensa.
Jaana Kankaanpää
Vain kolmannes vastaajista syö kalaa suositusten mukaan eli vähintään kaksi kertaa viikossa.

Pro Kala ry:n teettämän kyselytutkimuksen mukaan lähes jokainen suomalainen syö kalaa. 94 prosenttia vastaajista nimittäin kertoi kalan kuuluvan ruokavalioonsa.

Huomionarvoista on, että vain kolmannes vastaajista syö kalaa suositusten mukaan eli vähintään kaksi kertaa viikossa. Kuitenkin jopa 80 prosenttia vastaajista eli neljä viidestä kertoo haluavansa syödä kalaa nykyistä enemmän.

"Ihmiset ovat tietoisia siitä, että kalaa olisi hyvä syödä ainakin kaksi kertaa viikossa. Luultavasti osin tästä syystä niin moni haluaisi syödä vielä enemmän. Varmasti lähes jokainen haluaisi myös vaikkapa lenkkeillä enemmän, koska tietää sen olevan terveellistä", Pro Kala ry:n toiminnanjohtaja Katriina Partanen kommentoi tiedotteessa.

Kyselyn perusteella suomalainen kuluttaja ostaa kalansa mieluiten samasta päivittäistavarakaupasta kuin muutkin ruokaostoksensa. Se, ostetaanko palvelutiskistä ja kuluttajapakkauksessa, riippuu vastaajien mukaan kalan laadusta ja tuoreudesta.

Vastaajista 39 prosenttia kertoo, että ostaisi kalaa useammin, mikäli valikoima olisi nykyistä laajempi tai mikäli kalaa olisi paremmin saatavilla.

Pro Kalan teettämän kyselytutkimuksen toteutti Consumer Compass Oy. Se toteutettiin Consumer Compassin nettipaneelissa tämän vuoden syyskuussa. Tutkimuksen kohderyhmänä olivat yli 18-vuotiaat suomalaiset.

Kyselyyn osallistui yhteensä 1066 vastaajaa, joista kalaa syövät 999 vastaajaa vastasivat varsinaisiin kalaa ja kalataloutta koskeviin kysymyksiin. Aineisto painotettiin vastaamaan aikuisväestöä iän, sukupuolen ja asuinpaikan mukaan.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Suomalaiset kuluttivat kotimaista kalaa viime vuonna vain kolme ja puoli kiloa asukasta kohti – tuontikalaa upposi yli yhdeksän kiloa

Onko sinullakin vaikeuksia syödä suosituksen mukaisesti hedelmiä ja vihanneksia? Tutkija kertoo, mistä se johtuu

Nyt on haussa Suomen taitavin kalaruokakokki

Yle: Virolaiset pelkäävät nyt kalaa – superaggressiivinen listeria sairastutti kymmeniä ja tappoi kuusi