Kotiruoka säilyy jääkaapissa 2–4 päivää – mutta vain, jos se on jäähdytetty oikein - Ruoka - Maaseudun Tulevaisuus
Tiesitkö? Voit lukea viikossa 3 artikkelia ilman tilausta - hanki rajaton lukuoikeus nyt 9,90€/kk
Ruoka

Kotiruoka säilyy jääkaapissa 2–4 päivää – mutta vain, jos se on jäähdytetty oikein

Bakteerit pitävät niin sanotusta välilämpötilasta, jossa ruoka ei ole kylmää tai kuumaa.
LEHTIKUVA / Antti Aimo-Koivisto
Kokkaamisen jälkeen tehdyt virheet voivat pilata ruoan säilymisen.

Moni suomalainen tekee samat virheet ruoan valmistamisen jälkeen. Ruoka jäähdytetään liian hitaasti ja sitä pidetään liian pitkään huoneenlämmössä, tai vaihtoehtoisesti se laitetaan liian lämpimänä jääkaappiin, kertoo Ruokaviraston ylitarkastaja Annika Pihlajasaari.

"Kotiruoka säilyy jääkaapissa 2–4 päivää, mutta vain jos se on jäähdytetty riittävän nopeasti ja säilytetty riittävän kylmässä jääkaapissa", Pihlajasaari huomauttaa.

Marttaliiton kotitalousasiantuntijan Viivi Maskulinin mukaan kylmällä säällä ruoan saa jäähdytettyä nopeasti pihalla tai parvekkeella kannen alla. Kattilan voi laittaa myös kylmään veteen tiskialtaaseen, tai viilennystä voi nopeuttaa kylmävaraajien avulla.

Lämmin ruoka olisi hyvä siirtää erilliseen säilytysastiaan tai tarvittaessa useampaan. Huoneenlämmössä ruokaa kannattaa jäähdyttää ilman kantta, mutta jääkaapissa se tulisi suojata kannella tai esimerkiksi tuorekelmulla.

Pihlajasaari sanoo, että ruokaa ei saa missään nimessä laittaa lämpimänä jääkaappiin, sillä jääkaapissa lämmin ruoka lämmittää muita tuotteita, mikä mahdollistaa pilaajabakteerien kasvun.

Ruokaa uskaltaa viilentää huoneenlämmössä vain noin 1–2 tuntia. Jotkut ruoat saattavat säilyä huoneenlämmössä moitteettomina pidempäänkin, mutta tämä on Pihlajasaaren mukaan aika lailla tuurista kiinni.

"Ei ole olemassa mitään ehdotonta aikarajaa, jonka jälkeen ruoka olisi takuuvarmasti pilalla. Yön yli huoneenlämpöön jäänyttä ruokaa en kyllä missään nimessä itse söisi", Pihlajasaari linjaa.

Maskulinin mukaan erityistä tarkkuutta vaativat eläinperäiset tuotteet, kuten liha, kala ja muut merenelävät sekä valmiiksi pilkotut vihannekset ja salaatit. Myös sienet ja riisi kuuluvat samaan joukkoon.

Pihlajasaari listaa myös pastan ja hernekeiton niin sanotuiksi riskituotteiksi. On kuitenkin hyvä muistaa, että loppujen lopuksi kaikki ruoka kelpaa bakteereille.

Maskulinin mukaan jääkaapista otettu lounas- tai päivällisruoka tulisi aina lämmittää perusteellisesti ennen ruokailua, jotta mikään osa ei jää kylmäksi tai kädenlämpöiseksi. Bakteerit pitävät niin sanotusta välilämpötilasta, jossa ruoka ei ole kylmää tai kuumaa.

Suurin osa bakteereista tuhoutuu, kun ruoka on lämmitetty yli 70-asteiseksi. Pihlajasaaren mukaan ruoka olisi hyvä kuumentaa varmuuden vuoksi kiehumiseen asti.

"Jos tekee suuren satsin ruokaa, kannattaa jättää jääkaappiin maksimissaan muutamaksi päiväksi ruokaa ja pakastaa loput. Ruoka pitäisi pakastaa heti valmistuksen jälkeen eikä vasta silloin, kun se on jo menossa vanhaksi", Pihlajasaari kertoo.

Pihlajasaaren mukaan monet suomalaiset pitävät jääkaappejaan liian lämpiminä. Suurin osa jääkaappituotteista vaatii kuuden asteen lämpötilan, kun taas esimerkiksi raaka kala pitäisi säilyttää jopa kolmessa asteessa. Mitä lämpimämpi jääkaappi on, sitä huonommin ruoka siellä säilyy.

"Kannattaa myös selvittää, mitkä ovat oman jääkaapin kylmimmät ja lämpimimmät kohdat ja valita tuotteiden paikat jääkaapissa sen mukaan."

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Vain lihatuotteissa saa käyttää lihaan viittaavia sanoja, Ranskan laki sanoo – "makkara" ja "burgeri" eivät kelpaa kasvisruokiin, Sarvamaa peräänkuuluttaa maalaisjärkeä

Koronakevät pani teehuoneen konseptin uusiksi – teen rinnalle tuli lähiruoka

Riihimäen Martinassa on rossomainen meininki – lupsakkaa palveluja ja vaisuja kastikkeita

Söin täällä: Satamaravintolassa kaipaa kotimaista kalaa – ulkomainen leike ei Loviisassa sykähdyttänyt