LUE NÄKÖISLEHTI: Postin lakon vuoksi kaikki MT:n artikkelit ja näköislehti luettavissa vapaasti
Ruoka

IL: Lihaa syövä lapsi ei saanut päiväkodissa kauramaitoa – Äiti: Helsinki esiintyy julkisuudessa edistyksellisenä kaupunkina

"Kauramaito on puhuttanut aika paljon tänä syksynä", ruokapalveluasiantuntija kertoo Iltalehdelle.
Jaana Kankaanpaa
Ilmastosyyt eivät riitä Helsingissä perusteeksi kauramaidon saamiselle päiväkodissa.

Helsinkiläispäiväkoti ei suostunut tarjoamaan kaksivuotiaalle lapselle kauramaitoa, koska lapsi ei ole vegaani eikä hänellä ole lääkärintodistusta maitoallergiasta, kertoi Iltalehti lauantaina.

Lapsen äidin mielestä on ongelmallista, että hänen lapselleen ei voida tilata kauramaitoa ilman lääkärintodistusta, vaikka Helsinki esiintyy usein julkisuudessa edistyksellisenä kaupunkina, jossa eettiset asiat otetaan huomioon.

Lapsi syö lihaa, mutta perheessä ei ole pitkään aikaan juotu lehmänmaitoa. Äiti kertoo Iltalehdessä, että lehmänmaitoa perheessä ei juoda ilmastovaikutusten takia. Myös eläinoikeudet vaikuttavat.

Päiväkodin juomista ja ruuista vastaa Helsingin palvelukeskus. Sen sivuilla lukee, että lääkärintodistusta ei tarvita vähälaktoosisen ruokavalion, kasvis- ja vegaaniruoan tai eettisen vakaumuksen kohdalla.

Eettisellä vakaumuksella tarkoitetaan esimerkiksi uskonnollisia vakaumuksia tai maitotuotteita käyttäviä kasvissyöjiä, kertoo ruokapalveluasiantuntija Sirpa Jalovaara Helsingin kaupungin kasvatuksen ja koulutuksen toimialalta Iltalehdessä.

"Tällaisten uskonnollisten ja eettisten vakaumusten pohjalta kyseiset lapset noudattavat päiväkodissa joko vegaanista tai lakto-ovo-vegetaristista ruokavaliota."

Jalovaaran mukaan allergiaan tai terveyteen liittyvästä ruokavaliosta pitää esittää lääkärintodistus.

"Kauramaito on puhuttanut aika paljon tänä syksynä", Jalovaara sanoo.

Iltalehti: Helsinkiläisäiti pettyi, kun lapsi ei saa päiväkodissa kauramaitoa – ilmastosyyt eivät riitä perusteeksi

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Vuohenjuuston valmistajaksi nollapisteestä – kitsejuustu houkuttelee vieraita ja myy hyvin ravintoloille

K-ryhmä tutki: Kuluttajilla voimakkaampi huoli kotimaisen ruokatuotannon säilymisestä kuin koskaan – tältä näyttää ensi vuoden ruokakori

Koulun hävikki hupeni ja lapset oppivat, miten köyhillä ritareilla voi hillitä hukkaa – Kangasniemen maaseutuseura palkittiin ahkerasta ruokahävikkityöstä

Viisi Laitilan olutta mitalisijoille merkittävässä olutkisassa – kultaa tai pronssia kaikille oluille, joilla kilpailuun osallistui