Ovatko moneen kertaa metsässä jäätyneet ja sulaneet sienet syömäkelpoisia? – Asiantuntija vastaa sienestäjille - Ruoka - Maaseudun Tulevaisuus
Ruoka

Ovatko moneen kertaa metsässä jäätyneet ja sulaneet sienet syömäkelpoisia? – Asiantuntija vastaa sienestäjille

Jos metsästä vielä löytää kohmeisia suppilovahveroita, voi ne hyvin käyttää ruuanvalmistukseen.
Veikko Niittymaa
Onnekas voi vielä löytää suppilovahveroita. Niistä voi hyvin valmistaa sienikastikkeen.

Sienestäjät tietävät, että suppilovahveroita voi kerätä niin kauan kunnes lumi peittää ne alleen. Säätilojen vaihdellessa pikkupakkasista plussakeleihin, tulee kuitenkin pohtineeksi, ovatko moneen kertaan metsässä jäätyneet ja sulaneet sienet syömäkelpoisia?

Ruokaviraston ylitarkastaja Enni Tuutti sanoo, että jos sienet ovat aistinvaraisesti kunnossa, voi niitä hyvin syödä.

"Pikkupakkasten jälkeen tulee vain muutamia plussa-asteita. Sienet ovat siis edelleen jääkaappilämpötilassa. Muutokset ovat pieniä, sieni ei lämpene huoneenlämpöiseksi."

Tuutti selittää sienen olevan elävä organismi, kun se on maassa kiinni. Silloin se pystyy vastustamaan jäätymismuutoksia tiettyyn pisteeseen asti. Toisin on kaupassa olevan pakastetuotteen kohdalla, joka ei samaan pysty.

Limaiset tai kasaan menneet yksilöt Tuutti kehottaa jättää poimimatta.

Sienikorista saalis päätyy puhdistuksen jälkeen pannulle. Kypsennys tuhoaa tehokkaasti elävät bakteerit. Ääntä kohti!

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Söin täällä: Lossilta kannattaa suunnata Scolaan

Tässä on todellisen lähiruuan ravintola – paistiksi pääsevät strutsit ja possut ja kaikki ruoka on peräisin viereiseltä tilalta

Suomalaisten kehittämää krapulajuomaa aletaan myydä Venäjällä – Suomessa ehkä vasta talvella

Suositussa ranskalaisessa ruokaohjelmassa yritetään jäljitellä haukivaahtoa — kuinka huippukokilta sujuu jäkälän käyttö ruuassa?