Ruoka

Ovatko moneen kertaa metsässä jäätyneet ja sulaneet sienet syömäkelpoisia? – Asiantuntija vastaa sienestäjille

Jos metsästä vielä löytää kohmeisia suppilovahveroita, voi ne hyvin käyttää ruuanvalmistukseen.
Veikko Niittymaa
Onnekas voi vielä löytää suppilovahveroita. Niistä voi hyvin valmistaa sienikastikkeen.

Sienestäjät tietävät, että suppilovahveroita voi kerätä niin kauan kunnes lumi peittää ne alleen. Säätilojen vaihdellessa pikkupakkasista plussakeleihin, tulee kuitenkin pohtineeksi, ovatko moneen kertaan metsässä jäätyneet ja sulaneet sienet syömäkelpoisia?

Ruokaviraston ylitarkastaja Enni Tuutti sanoo, että jos sienet ovat aistinvaraisesti kunnossa, voi niitä hyvin syödä.

"Pikkupakkasten jälkeen tulee vain muutamia plussa-asteita. Sienet ovat siis edelleen jääkaappilämpötilassa. Muutokset ovat pieniä, sieni ei lämpene huoneenlämpöiseksi."

Tuutti selittää sienen olevan elävä organismi, kun se on maassa kiinni. Silloin se pystyy vastustamaan jäätymismuutoksia tiettyyn pisteeseen asti. Toisin on kaupassa olevan pakastetuotteen kohdalla, joka ei samaan pysty.

Limaiset tai kasaan menneet yksilöt Tuutti kehottaa jättää poimimatta.

Sienikorista saalis päätyy puhdistuksen jälkeen pannulle. Kypsennys tuhoaa tehokkaasti elävät bakteerit. Ääntä kohti!

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Näin EU seuraa ruokaturvallisuutta: Belgiassa valmistetaan ruuasta vertailunäytteitä, joita välitetään eteenpäin ympäri maailmaa

Ensikertalaiset toiveikkaina Grüne Wochella – "Lähdettiin katsomaan, miten kinkku maistuu saksalaisille"

Ruokavirasto: Raakasuklaan nimeä ei pidä käyttää suklaata myytäessä

Käytännöt vegaaniruuan tarjoamisesta päiväkodeissa vaihtelevat eri puolilla maata – Helsingin päiväkodeissa saa vegaaniruokaa, Oulussa ei