Ruoka

Tulli havaitsi puutteita tuontielintarvikkeiden voimakassuolaisuuden merkinnöissä: "Pakkausmerkintöjen minimivaatimuksissa havaitaan jatkuvasti puutteita"

Euroopan unionin elintarviketietoasetuksen mukaan suolan määrä on ilmoitettava pakkauksen ravintoarvoilmoituksessa 100 elintarvikegrammaa tai 100 millilitraa kohden.
Pekka Fali
Tulli määrittelee tuotteen puutteelliseksi, jos suolapitoisuutta ei ole ilmoitettu, suolapitoisuus on ilmoitettu väärin, mutta myös silloin jos voimakassuolaisuuden merkintä puuttuu, vaikka se olisi pitänyt ilmoittaa. Kuvituskuva.

Tulli kertoo, että maahan tuotavien elintarvikkeiden pakkausmerkinnöissä ja erityisesti suolaan liittyvissä merkinnöissä on ilmennyt puutteita.

Tulli valvoo, että elintarvikkeiden pakkauksissa ilmoitetaan pakolliseksi säädetyt tiedot. Näitä tietoja ovat muun muassa elintarvikkeen nimi, ainesosaluettelo, tiettyjen ainesosien määrät, vähimmäissäilyvyysaika tai viimeinen käyttöajankohta, alkuperämaa tai lähtöpaikka, toimijan tiedot ja ravintoarvoilmoitus.

”Elintarvikkeiden pakkausmerkintöjen minimivaatimuksissa havaitaan jatkuvasti puutteita. Pakkauksista saattaa esimerkiksi puuttua tiedot kokonaan suomen kielellä tai tiedot on käännetty väärin”, Tullin tuoteturvallisuuspäällikkö Jonna Neffling sanoo tiedotteessa.

Nefflingin mukaan ongelmia on havaittu erityisesti pienten ja uusien toimijoiden pakkauksissa.

Euroopan Unionin elintarviketietoasetuksen mukaan suolan määrä on ilmoitettava pakkauksen ravintoarvoilmoituksessa 100 elintarvikegrammaa tai 100 millilitraa kohden. Tämä koskee lähes kaikkia tuoteryhmiä. Suola lasketaan ja määritetään natriumin kautta.

Suolapitoisuuteen vaikuttavat näin ollen sekä lisätty ruokasuola että muiden raaka-aineiden luontainen natriumpitoisuus.

Kansallisen asetuksen mukaan elintarvike täytyy myös ilmoittaa erikseen voimakassuolaiseksi, jos sen suolapitoisuus ylittää elintarvikeryhmälle asetetut rajat. Muun muassa juustojen, makkaroiden, kalavalmisteiden, ruokaleipien, napostelutuotteiden ja valmisruokien pakkauksiin on laitettava merkintä "voimakassuolainen" tai "sisältää paljon suolaa", jos asetetut rajat ylittyvät.

Tulli määrittelee tuotteen puutteelliseksi, jos suolapitoisuutta ei ole ilmoitettu, suolapitoisuus on ilmoitettu väärin, mutta myös silloin jos voimakassuolaisuuden merkintä puuttuu, vaikka se olisi pitänyt ilmoittaa.

”On tilanteita, että pakkauksessa on ilmoitettu suolapitoisuus oikein, mutta erillinen voimakassuolaisuusmerkintä puuttuu,” Neffling lisää.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Valion yllätys sokerihiirille: Kehitti suklaan, joka maistuu suklaalta, mutta sokeria on kolmannes vähemmän

Näiden kolmen ruokatuotteen vientiä suomalaiset tehostaisivat

Kultainen Juustohöylä -palkinto Jukolan Juustolle – voittajajuustot syntyvät veljesten yhteistyönä

"Iskee tarinaa kuin kapakassa kaverille juttelisi" – ruokatoimittajat valitsivat Japanin katuruoka -kirjan vuoden parhaaksi kotimaiseksi