Ruoka

Keskustan Kärnä vaatii viranomaisilta tehokkaampaa ravintolaruuan alkuperävalvontaa – väläyttää uhkasakkoja

"Asetus on ollut voimassa toukokuusta, joten aikaa on kyllä ravintoloille annettu", hän korostaa.
Jarkko Sirkiä
Keskustan kansanedustaja, maa- ja metsätalousvaliokunnan jäsen Mikko Kärnä on pettynyt useiden ravintoloiden tapaan suhtautua toukokuussa voimaan tulleeseen alkuperämaa-asetukseen, jonka mukaisesti ravintoloiden on ilmoitettava käyttämänsä lihan alkuperä.

Keskustan kansanedustaja, maa- ja metsätalousvaliokunnan jäsen Mikko Kärnä on pettynyt useiden ravintoloiden tapaan suhtautua toukokuussa voimaan tulleeseen alkuperämaa-asetukseen, jonka mukaisesti ravintoloiden on ilmoitettava käyttämänsä lihan alkuperä. Hän vaatiikin viranomaisilta nykyistä tehokkaampaa ravintolaruuan alkuperävalvontaa.

"Sellaiset ravintolat, jotka tarjoavat pääasiassa suomalaista lihaa, kyllä ilmoittavat käyttämiensä elintarvikkeiden alkuperän. Sen sijaan sellaiset ravintolat, jotka tarjoavat thaimaalaista kanaa tai brasilialaista nautaa, eivät tunnu vapaaehtoisesti ilmoitusta antavan vaikka laki siihen velvoittaa. Sen toki ymmärtää, sillä kukaan ei halua syödä kloorilla pestyä broileria tai antibiooteilla kyllästettyä nautaa, jonka laitumet on raivattu sademetsiin", Kärnä sanoo tiedotteessa.

Kansanedustaja korostaa, että ravintoloiden on kuitenkin noudatettava lakia.

Tehokkaamman viranomaisvalvonnan lisäksi Kärnä nostaa esiin uhkasakon mahdollisuuden. Hän väläyttää, että viranomaiset määräisivät asetusta rikkovat ravintolat ilmoittamaan käyttämänsä lihan alkuperän uhkasakon uhalla.

"Asetus on ollut voimassa toukokuusta, joten aikaa on kyllä ravintoloille annettu", hän korostaa.

Lue lisää:

EU hyväksyi: lihan alkuperämerkintä ravintoloissa pakolliseksi Suomessa

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Pouttu valittaa kasvislihan kiellosta hallinto-oikeuteen: "Mikään ei muutu, jos kukaan ei suutu"

Valio sitoutuu Pariisin sopimuksen mukaisiin ilmastotavoitteisiin – "Ilmastonmuutos on aikamme suurin globaali haaste"

MT vertaili pääkaupunkiseudun ateriapalveluiden tarjoaman lihan kotimaisuusastetta – Espoo nousi jumbosijalta ykköseksi

Kaurabuumi näkyy leipomossa ja kauran kulutuksessa – Vaasanin kaurapalaleipien myynti kasvoi vuodessa 38 prosenttia