Ruoka

Söin täällä: Rovaniemen Nilissä ruokaa ei ehditä säilöä – yllätys piili nokipannussa

Nili on tavallisimmin kelosta tehty pieni aitta lyhyehkön kelopylvään nokassa. Nilissä säilötään ruokaa.
Kaikkiin blineihin sisältyi helmisipuli, punasipuli-karpalohilloke, vaahdotettu vuolukerma ja suolakurkku.

Rovaniemeläisessä Ravintola Nilissä ruokaa ei ehditä säilöä. Se katoaa makeisiin suihin. Makujen Suomi -ravintolaksikin valittu Nili tarjoaa Lapin järvistä pyydettyjä kaloja, metsistä hankittua riistaa sekä marjoja ja sieniä.

Jo 13 vuoden ikään ehtinyt Nili on lokakuun ajan hellinyt asiakkaitaan synttärimenulla. Houkutusta ei voinut vastustaa.

Alkuruoka eli Nilin ”linni” oli mahdollista valita kolmella päälisukkeella. Kaikkiin blineihin sisältyi helmisipuli, punasipuli-karpalohilloke, vaahdotettu vuolukerma ja suolakurkku.

Vaaka kallistui katajasuolattuun Jäämeren loheen. Kotikokkia hienostuneempi suolaus jätti katajan maun viipymään. Muut lisukkeet kruunasivat annoksen.

Hätähousu oli jo huomauttamassa pääruoan tarpeesta ennen kahvia, kun tarjoilija ilmestyi pöytään nokipannun kanssa. Suotta hätäilin.

Tarjoilija asetteli pöytään pienet kupit ja kaatoi niihin lämmintä palsternakkasoppaa, jonka hän päällysti ruista ja persiljasuolaa sisältäneestä sirottimestaan. Oivallinen lämmike pääruokaa odotellessa.

Valinnan vaikeus oli myös pääruoassa. Vaaka kallistui kuitenkin ylikypsään Enontekiön poronvasan etuselkään, paahdettuun puikulaan ja jalokastikkeeseen. Napakympin valinta. Puikula rapisi suussa ja poro suorastaan suli haarukasta päästyään.

Kun nautiskelemaan oli tultu, lopuksi piti tietysti lusikoida Naarmankairan jääkarpalot kera kuuman salmiakkikinuskin.

Ravintola Nili, Valtakatu 20, 96200 Rovaniemi

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Kotimaisella perunanuudelilla voi korvata riisin tai pastan

Nauta, kana ja sika uupuvat Linnan juhlien buffetpöydistä – näin presidentin kanslia kommentoi asiaa

Liha- ja maitotuotteiden käytön puolittaminen valtuuston käsittelyyn Espoossa

Kun lapset leikkivät mullalla ja kasvattavat itse ruokaansa, hyvinvointi lisääntyy – päiväkoteihin uusi toimintamalli