Ruoka

Katso video: Robotti tarjoilee ruokaa – pian se häärii myös keittiössä

Robotit ovat viime vuosina löytäneet tiensä Kiinan ravintoloihin.
Paula Liesmäki
Shizhong-ravintola tarjoaa länsimaista ruokaa. Naudanliha tulee Australiasta, sianliha ja broileri Kiinasta.

Maailman suurimman kaupungin kuluttajia hemmotellaan ravintola-alan uusilla kokeiluilla.

Useat kansainväliset ketjut kokeilevat Shanghaissa uusia tuotteita ja palveluita. Viime vuosina ravintoloihin ovat pöristelleet robotit.

Alibaba-verkkokauppajätin Hema-kivijalkaruokakaupan yhteyteen avattiin Robot.He-kalaruokaravintola, jossa robotit hoitavat ruuan tarjoilun.

Pudongilaisessa kauppakeskuksessa avautui vuosi sitten Shizhong-ravintola, joka tarjoaa länsimaista ruokaa. Ketjulla on Kiinassa seitsemän ravintolaa.

Robotti tarjoilee Shizhongissa pihvit ja jälkiruuat. Muut ruuat kulkevat asiakkaille raiteita pitkin – 17 sekunnissa keittiöstä pöytään, mainitsee tarjoilija.

Ateria maksaa keskimäärin 105 yuania, eli ravintola on keskitasoa edullisempi, tulkki kertoo.

Tilaan hedelmämehun, ja se kolisee eteeni raiteita pitkin.

Robottien ja raiteiden ajatuksena on tarjota ruokailijoille elämyksiä, ravintolasta kerrotaan. Etenkin lapset tykkäävät katsoa, miten ruuat valuvat tai rullaavat pöytään.

Ruuat tilataan tabletilla ja maksetaan älypuhelimella. Qr-koodin skannaus siirtää maksamaan. Käteinen on toinen vaihtoehto.

Shanghaissa kortti käy enää harvassa paikassa: mobiilimaksaminen on ainoa vaihtoehto esimerkiksi juna-aseman välipala-automaatilla.

Shanghailainen Andy Geng toi perheensä robottiravintolaan juhlimaan vaimonsa syntymäpäiviä. "On romanttista viettää aikaa täällä perheenjäsenten kanssa", hän sanoo.

Ravintolan sisustus ja koneet ovat Gengin mieleen. Hän ottaa videota raiteita pitkin saapuvasta ruoka-annoksesta.

"Ruokaa en ole vielä maistanut."

Peanut-merkin tarjoilijarobotti on shanghailaisen teknologiayhtiö Keenon Roboticsin käsialaa.

Keenon Robotics kertoo olevansa alan markkinajohtaja: sen robotteja on käytössä Kiinassa yli 400 kaupungissa ja ulkomailla Yhdysvalloissa, Kanadassa, Espanjassa, Saksassa, Italiassa, Etelä-Koreassa ja Singaporessa.

Ravintoloiden roboteille on paljon kysyntää, yhtiöstä kerrotaan sähköpostitse.

Robotti tarjoilee keskimäärin 140 kertaa päivässä, kaksi asiaa kerralla, eli kantaa 280 ruoka-annosta päivässä, yhtiö kertoo.

Robottitarjoilija löytää oikean pöydän gps-tekniikalla. Shizhongissa on 270 istumapaikkaa.

Robotti ei voi törmätä ihmiseen, havainnollistaa tarjoilija, joka hyppää sen eteen. Kone pysähtyy heti.

Miinuspuolena on, että robotti menee helposti rikki, tarjoilija kertoo.

Yksi asia, joka yhdistää Alibaban ja Shizhongin robottiravintoloita on se, että ruuan laittavat ihmiset.

Tämäkin voi lähitulevaisuudessa muuttua. Kiinalaiskuluttajat eivät ole unohtaneet viime vuosien ruokaskandaaleja: äidinmaidonvastikkeisiin lisättyä melamiinia ja saastunutta ruokaöljyä.

Automatisoitu ruuanlaitto voisi auttaa palauttamaan kuluttajien luottamuksen, kirjoitti Technode helmikuussa.

Shanghailaisessa Ratio-kahvilassa robotti valmistaa erikoiskahveja.

Pidemmällä on shenzeniläinen Hongbo Zhicheng Technology, joka valmistaa wokki-kokki-robotteja.

ResearchInChina ennustaa, että kokonaisuudessaan Kiinan robottipalveluala kasvaa 20 prosentin vuosivauhtia. Vuonna 2022 sen arvo olisi jo 4,4 miljardia euroa.

Paula Liesmäki
Tarjoilijarobotti.
Aiheeseen liittyvät artikkelit

Voitaikinaa ilman voita ja muka-kotimaista hunajaa kaukomailta – Ruotsissa äänestetään vuoden ruokahuijauksesta

Video: Mehutölkki hyppää hyllystä ja alkaa ladella mainoslauseita – kyseessä on uusi "hyllypuhuja", jonka esittely herättää lähinnä ärtymystä

Suomi loi ensimmäisenä alan yhteiset suuntaviivat ruokahävikin vähentämiseen

S-ryhmä aloitti ruuan halpuutuksen Virossa – pääpaino virolaisissa tuotteissa, mutta joukossa myös "joitain suomalaisia"