Vuohenjuuston valmistajaksi nollapisteestä – kitsejuustu houkuttelee vieraita ja myy hyvin ravintoloille - Ruoka - Maaseudun Tulevaisuus
Ruoka

Vuohenjuuston valmistajaksi nollapisteestä – kitsejuustu houkuttelee vieraita ja myy hyvin ravintoloille

Virolainen vuohenjuusto on noussut gourmet-herkuksi muutamassa vuodessa. Kiitos siitä kuuluu muutamalle rohkealle maallemuuttajalle.
Riitta Mustonen
Andri-Peedon tilalla on tilamyymälä. Myyjää ei Linda Rannamäen mukaan ole varaa palkata, joten ostokset voi maksaa itse myymälässä olevaan lippaaseen.

Vielä 2000-luvun alussa Virossa ei juurikaan ollut tarjolla kotimaista vuohenjuustoa. Kunnes jotkut uuden etsijät, kuten Linda ja Kermo Rannamäe ja Mart ja Merle Leibur, perustivat vuohitilat ja alkoivat valmistaa juustoa.

Kummallakaan pariskunnalla ei ollut mitään tietoa vuohista aiemmin. Leiburit harjoittavat luonnonmukaista ja pienimuotoista tuotantoa työskenneltyään aiemmin hoitoalalla, kun taas Rannamäet ovat alusta asti erikoistuneet vuohiin ja pyörittävät Viron ehkä moderneinta vuohitilaa ja juustolaa.

Tilojen tarinat ovat erilaiset, mutta molemmat tuottavat laatujuustoja vaativille asiakkaille.

Rannamäet valmistuivat Tarton yliopistosta ekonomeiksi, mutta he halusivat muuttaa kaupungista maalle. He löysivät sopivan paikan Võrumaalta ja perustivat Andri-Peedon tilan.

"Aloitimme kymmenen vuotta sitten nollasta. Emme tienneet mitään vuohista emmekä maataloudesta, mutta meillä oli hyvä idea. Otimme ensin kuusi eestiläistä vuohta, jotta opimme, miten vuohia kasvatetaan. Ne tappelivat keskenään eivätkä tuottaneet maitoa, joten ne sopivat vain lemmikeiksi, ei tuotantoon". Linda Rannamäe kertoo.

"Eestissä ei ollut vuohien jalostusta. Emme tienneet, keneltä kysyä. Ostimme muutamia kirjoja, etsimme tietoa netistä ja lopulta löysimme saksalaisen Thuringen-rodun. Se tuottaa hyvää, pehmeän makuista maitoa, jossa ei ole pistävää vuohenmaidon makua, jota moni vierastaa. Vuohet ovat terveitä ja kauniita. Valitsimme niitä ja olemme tyytyväisiä", Linda Rannamäe esittelee eläimiään tilavassa pihatossa.

Linda meni opiskelemaan Tarton yliopistoon maataloutta, että osaisi hoitaa tilaa. Pariskunta vieraili Saksassa ja Hollannissa 600 vuohen tiloilla etsimässä ideoita, sillä Eestissä ei ollut kokemusta isoista vuohitiloista.

Kaksi vuotta sitten Rannamäet investoivat kaksi miljoonaa euroa uusiin tuotantorakennuksiin, jotka käsittävät pihaton, lypsyaseman, heinänkuivaamon ja meijerin.

"Saimme EU-rahaa 30 prosenttia ja lisäksi otimme pankkilainaa. Nyt meillä on 150 lypsävää vuohta ja 200 nuorta vuohta. Parin, kolmen vuoden sisällä määrä on tarkoitus kasvattaa viiteensataan". Linda Rannamäe kertoo.

Andri-Peedon heinänkuivaamo on ainoa laatuaan Virossa. Linda Rannamäe esittelee sitä ylpeänä.

"Kun tuore heinä niitetään, se tuodaan seuraavana päivänä kuivuriin ja kuivurissa oleva tekniikka kuivattaa sen. Vuohet saavat kesällä tuoretta heinää ja vuoden ympäri tätä kuivaa heinää. Lisäksi annamme täysrehutiivistettä ja kivennäisiä, mutta niitä tarvitaan normaalia vähemmän, koska tällä tekniikalla kuivattu heinä sisältää runsaasti vitamiineja ja kivennäisiä."

Vuohille ei syötetä lainkaan säilörehua, koska se vaikuttaisi maidon laatuun.

"Jos maito ei ole ensiluokkaista, paraskaan juustomestari ei pysty tekemään siitä hyvää juustoa", Linda Rannamäe on oppinut.

Andri-Peedon tilalta myytiin aluksi vain raakamaitoa, mutta nyt tila tuottaa myös juustoja ja jugurttia. Uusia tuotteita kehitetään koko ajan ja tilalla käy runsaasti vierasryhmiä tutustumassa tuotantoon.

"Ajattelimme vain kokeilla maalla asumista ja maataloutta, mutta nyt on vierähtänyt kymmenen vuotta, eikä kaduta. Pidämme tästä. Työ on monipuolista: vuohien hoitoa, markkinointia, meijerin pyörittämistä", Linda Rannamäe hymyilee.

Leibureiden Kolotsi talu -niminen tila on kuin toisesta maailmasta. Merle Leibur kutsuhuuto saa vuohet kokoon laitumella ja emäntä poseeraa kaulakkain niiden kanssa. Mart-isäntä maistattaa juustoja.

Uusperhe halusi muuttaa Tallinnasta luonnon keskelle ja kasvattaa omaa ruokaansa. Ihmisten sijasta isäntä leikkaa nyt vuohenlihaa ja juustoja, joita se myy ravintoloille ja tilalla vieraileville ryhmille.

"Toistaiseksi tämä on kannattanut. Mutta voimme lopettaa milloin vain, jos siltä tuntuu, koska meillä ei ole velkaa", kirurgin ammatista jo eläkkeellä oleva Mart Leibur myhäilee.

  • Viron vuohitilat saavat lisätuloja vierasryhmistä.
  • Reilun tunnin vierailu Kolotsi talussa maksaa 6 euroa hengeltä. Ryhmän minimikoko on kahdeksan henkeä. Hintaan sisältyy kuppi teetä ja juustomaistiaisia.
  • Andri-Peedo ottaa vastaan vähintään kymmenen hengen ryhmiä. Vierailun hinta on 7 euroa aikuisilta ja 5 euroa eläkeläisiltä ja alle 16-vuotiailta.
Aiheeseen liittyvät artikkelit

Leipää päätyy roskiin aiempaa vähemmän mutta vielä on kirittävää – yleisin syy on liian iso kertaostos

Oletko koskaan nähnyt näin jättimäistä omenaa? Jukka Luoman puutarhasta löytyi melkoinen mötkäle

Ilmastonmuutos huolettaa useimpia, mutta lihasta on luopunut sen takia vain noin joka kymmenes

Mehu ja ketsuppi tehdään raaka-aineista, joita ei toivota edes olevan – "Jos tuote loppuu hyllyltä, niin sehän on vain hyvä asia"