Ruoka

Lidlin paistirullassa on Suomen lipun kuva vaikka liha on uusiseelantilaista – kauppaketju hämää taas sinivalkoisilla merkinnöillä

Kauppaketjua kehotettiin jo vuonna 2016 perkaamaan pois Suomen lippuja. Videolla MT:n toimittaja Eija Mansikkamäki hämmästelee Lidlin lihapakettia
Eija Mansikkamäki
"Yrtein maustettu kypsä paistirulla on varma valinta juhlapöytään." Suomen lippu ei kuitenkaan ole varma valinta, jos haluaa myös lihan alkuperän olevan suomalaista.

Päivittäistavaraketju Lidlin myymälässä osui sunnuntai-iltana silmään karitsan kypsiä paistirullia, joiden muovikäärettä koristi siniristilippu. Hintakin oli 30 prosenttia alennettu. Mitä kummaa? MT:hän kertoi juuri samana päivänä, ettei kotimainen lampaanliha liiku, koska teurastamot eivät teurasta, koska pakkasvarastot ovat ilmeisesti täynnä tuontilammasta.

Täällä keravalaisen myymälän kylmäaltaassa näitä kotimaisia paisteja nyt kuitenkin pötköttelee vielä muutama. Myyntiaikaakin on jäljellä vielä neljä päivää eli päiväys ei ole menossa tänään umpeen. Altaan päällä on lukee Deluxe Karitsan paistirulla, maustettu, kilohinta 24,99 euroa ja niinikään Suomen lippu.

Tarkempi syynäys paketin tekstiin paljastaa, että ehei! Lihan alkuperä onkin Uusi-Seelanti. Suomen lipun vieressä lukee "valmistettu Suomessa". Valmistaja on naapurikaupungista, järvenpääläinen Wursti.

Kiireinen ja likinäköinen asiakas voi jäädä käsitykseen, että tuli valinneeksi suomalaista lammasta. Etenkin, kun vieressä on myynnissä niinikään Deluxe karitsan karetta eikä paketissa näy Suomen lippua. Valmistaja ja lihan alkuperä ovat kuitenkin samat. Hintaa ei ole alennettu.

MT perkasi Lidlin merkintöjä eli Suomen lipun harhaanjohtavaa käyttöä jo vuonna 2016 keväällä. Lidlin johto myönsi virheen ja merkinnät luvattiin korjata.

Elokuussa samana vuonna Vantaan kaupungin elintarvikevalvonta ohjeisti Lidliä siivoamaan pois Suomen liput sellaisten elintarvikkeiden yhteydestä, joihin ne eivät alkuperämaan perusteella kuulu. Evira antoi asian Vantaan hoidettavaksi, koska Lidlin pääkonttori sijaitsi Vantaalla. Nykyisin se on Espoossa.

Lue myös:

Kuluttajille myydään tuontilammasta, vaikka suomalaisteuraat seisovat tiloilla – itsenäisyyspäivästä tavoitellaan kotimaiselle lampaanlihalle toista sesonkia pääsiäisen rinnalle

Lidl sai ohjeet ylimääräisten Suomen lippujen poistamiseen – uusintatarkastuksia tulossa

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Kuopiolaisen Sammon listalla on tapettuja muikkuja – palvelu sujuu savoksi ja jukeboksi pukkaa ilmoille toivottuja iskelmiä

Kotimaisella perunanuudelilla voi korvata riisin tai pastan

Nauta, kana ja sika uupuvat Linnan juhlien buffetpöydistä – näin presidentin kanslia kommentoi asiaa

Liha- ja maitotuotteiden käytön puolittaminen valtuuston käsittelyyn Espoossa