Sisältääkö sinun joulusuklaasi palmuöljyä? ”Kiinnostus raaka-aineiden alkuperään ja tuotannon vastuullisuuteen kasvaa" - Ruoka - Maaseudun Tulevaisuus
Ruoka

Sisältääkö sinun joulusuklaasi palmuöljyä? ”Kiinnostus raaka-aineiden alkuperään ja tuotannon vastuullisuuteen kasvaa"

”Ihmiset kiinnittävät enemmän huomiota siihen, mitä he syövät suklaassa. Suklaa ei saa sisältää esimerkiksi palmuöljyä", sanoo suklaayrittäjä Petri Sirén.
Jouluna lahjaksi annetaan myös suklaasta tehtyjä patsaita, kuten vaikka korkokenkiä, joiden sisällä on konvehteja.

Aidot raaka-aineet, käsityö ja vastuullisuus kiinnostavat myös suklaan ostajaa. Suklaayrittäjät sanovat, että viimeisen viiden vuoden aikana suklaansyönnissä on tapahtunut selkeitä muutoksia.

"Nyt halutaan aidompia ja selkeämpiä raaka-aineita", tietää PetriS Chocolaten yrittäjä Petri Sirén. "Ihmiset arvostavat myös kotimaista käsintehtyä suklaata joululahjana."

Kultasuklaan yrittäjä Juri Kaskela kertoo, että suklaamyynti kasvaa Kultasuklaassa noin kymmenen prosenttia vuosittain. Myös Kultasuklaassa vastuullisuus näkyy suklaavalinnoissa.

”Kiinnostus raaka-aineiden alkuperään ja tuotannon vastuullisuuteen kasvaa. Ihmiset haluavat syödä suklaata, jonka kaakaopapujen valmistus on sosiaalisesti ja ekologisesti kestävällä pohjalla”, kertoo Kaskela.

Viime vuosina markkinoille ovat tulleet myös vegaaniset suklaat. PetriS Chocolate aloitti maitoproteiinittoman vegaanisen suklaan valmistuksen jo kymmenen vuotta sitten maitoallergisia ajatellen.

"Kahdessa vuodessa vegaanisen suklaamme myynti on kasvanut huomattavasti. Myynti on jopa kolminkertaistunut”, Sirén summaa.

Kultasuklaan kaikki tummat suklaat ovat vegaanisia. "Niiden suosio kasvaa vuosi vuodelta. Erityisesti jouluna tummasuklaa on erittäin suosittu”, Kaskela sanoo.

Vegaanisten tuotteiden joulun hitti on Sirénin mukaan marjasuklaalajitelma. Sirén loihtii näitä vegaanisia suklaita käyttäen riisi-, manteli- tai hasselpähkinäjuomaa sekä kotimaisia pakastekuivattuja luomumarjoja.

”Mitä vähemmän raaka-aineita suklaassa käytän, sitä selkeämmät ja maukkaammat ovat sen maut. Silloin raaka-aineiden omat maut pääsevät paremmin esiin”, Sirén toteaa.

Myös Kaskela peräänkuuluttaa makujen selkeyttä ja raaka-aineiden laadukkuutta.

Kultasuklaan tämän vuoden vegaaninen joulusuklaa on tummasuklaa, jossa on härkäpapua ja merisuolaa.

"Härkäpapu tuo suklaaseen enemmän suutuntumaa. Suklaassa on Karviaisten tilalta tulevaa paahdettua härkäpapurouhetta, joka on mielenkiintoinen kotimainen vaihtoehto pähkinöille”, Kaskela kuvailee.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Peltiruoka sopii etäpäivään ja ison porukan ruokkimiseen

Ruissalon Maininki -ravintola Turussa avautui ensin Netflixin miljoonille katsojille – ja maanantaina ruokailijoille

Ruoka-alan ammattilaisille suunnattu myyntipalvelu kokoaa pientuottajien valikoimat yhteen osoitteeseen

Eivätkö turistit syö Suomessa? Visit Finland luopui ruokamatkailuhankkeista