Ruoka

Yrittäjä ja ruokavaikuttaja Saku Tuominen: "Peruna lienee yksi maailman halvimmista luksustuotteista"

Tuomisen mielestä parhaista perunanviljelijöistä voisi tehdä tähtiä.
Kari Salonen
Saku Tuominen syö perunat mieluiten keitettynä sellaisenaan voin kanssa.

Koulutusalan yrittäjä ja ruokavaikuttaja Saku Tuominen ihmettelee tuoreessa kirjassaan, miksi suomalainen peruna on niin aliarvostettu.

"Sitä pitäisi juhlistaa kymmenen kertaa enemmän", Tuominen innostaa.

"Sisiliassa järjestetään vuosittain suolafestivaali, jossa suolaintoilijat kokoontuvat kahdeksi päiväksi puhumaan suolasta. Miksei Suomessa tehtäisi samaa perunasta?"

Tuomisen mielestä Suomen ravintoloissa ja kodeissa pitäisi odottaa uuden perunan sesonkia vesikielellä ja kaupunkien pitäisi täyttyä uusi peruna -viikoista.

"Miksei jopa maailman johtava perunasummit?" Tuominen kysyy. Hän pitää Turun neitsytperunafestivaalia hyvänä alkuna, mutta enemmänkin voisi tehdä.

"Kaiken lisäksi peruna lienee yksi maailman halvimmista luksustuotteista."

Tuominen on syönyt perunaa eri maissa ja havainnut, että suomalainen peruna vie voiton mennen tullen.

"Jos sitä vertaa vaikka italialaiseen tai espanjalaiseen perunaan, ero on valtava. Sikäläinen peruna on aivan luokatonta."

Perunalajikkeita voisi tuoda nykyistä paremmin esiin, samoin tuottajia. Tuomisen mielestä parhaista perunanviljelijöistä voisi tehdä tähtiä. "Että sulla olisi oma perunanviljelijä, se olisi huippua", hän haaveilee.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Kotimaisella perunanuudelilla voi korvata riisin tai pastan

Nauta, kana ja sika uupuvat Linnan juhlien buffetpöydistä – näin presidentin kanslia kommentoi asiaa

Liha- ja maitotuotteiden käytön puolittaminen valtuuston käsittelyyn Espoossa

Kun lapset leikkivät mullalla ja kasvattavat itse ruokaansa, hyvinvointi lisääntyy – päiväkoteihin uusi toimintamalli