Ruoka

Kuopiolaisen Sammon listalla on tapettuja muikkuja – palvelu sujuu savoksi ja jukeboksi pukkaa ilmoille toivottuja iskelmiä

Evväinä tarjotaan häkkään tapettuja muikkuja tai vaekka savumuikkuvaenaeta smetanassa.
Tässä lepää annos nimeltä Savumuikkuvaenaat smetanassa.

Mitä tulee mieleen Kuopiosta? Kallavesi, murre ja muikut. Muikkuja pääsee maistamaan kalakukossa, mutta myös perinteikkäässä muikkuravintola Sammossa.

Kuopion keskustassa sijaitseva Sampo onkin piristävä poikkeus nykyään: sisustus on tummaa puuta ja punaista samettia, nuori tarjoilijatar puhuu savoa ja nurkassa iskelmää pukkaa ilmoille jukeboksi.

Myös ruokalista on etelän immeiselle hauskaa luettavaa – siis haaskaa luettavvoo –, sillä menu eli ”Sampon evväät” kirjoitettu savoksi.

Helppoa on silti hoksata, että muikkuja on montaa sorttia: edellisellä kerralla maistelin Paestetut muikut Sampon tyyliin eli voissa paistetut muikut, joten nyt olisi vuorossa vaikkapa Muikkukeitto tai Häkkään tapetut muikut, mutta valitsen Savumuikkuvaenaat smetanassa. Nappivalinta: ihanan pehmeitä ja miedosti savunmakuisia kaloja ahmii päinen ja pyrstöineen.

Tekee mieli testata myös Sampon viininleike, joka on kuulemma HK:n possua, ja jossa ”anjoviksen tilalla pihvin päällä kellettellöö muikku”. Näin oli. Pihvi ei ollut järin suuri, mutta maukas, ja kumpaakin annosta saatteli aimo kasa pottumuusia.

"Jos kulukku ähöttää kuivana ku rapparin rukkanen rankaläjällä, muuttuu tilanne ku mutjaatat kitusiis reelusti olutta", ravintolan verkkosivuilla vinkataan.

Jälkiruuaksi olisi ollut tyrkyllä vaikkapa Jieätelösatsi, mutta vatsa ei vetänyt.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Ensikertalaiset toiveikkaina Grüne Wochella – "Lähdettiin katsomaan, miten kinkku maistuu saksalaisille"

Ruokavirasto: Raakasuklaan nimeä ei pidä käyttää suklaata myytäessä

Käytännöt vegaaniruuan tarjoamisesta päiväkodeissa vaihtelevat eri puolilla maata – Helsingin päiväkodeissa saa vegaaniruokaa, Oulussa ei

Uuden ajan yhteistyö ruokaviennissä – neljä perheyritystä alkaa yhdessä viedä huippulaatua Aasiaan