Ruoka

Lanttulaatikkoa piiraan täytteeksi ja rosolliin oma majoneesi – Miten sinä tuunaat valmiin joululaatikon?

Suhtautuminen valmisruokaan on muuttunut myönteisemmäksi. Joulunakin jopa yli 80 prosenttia laatikoita tarjoavista ostaa ne valmiina ja rosollin kaksi kolmesta.
Riitta Mustonen
Valmista lanttulaatikkoa voi käyttää vaikka piiraan täytteenä joulutortun tapaan ja rosollia höystää yrteillä ja majoneesilla.

Valmisruuan kysyntä kasvaa vauhdilla, kertoo johtaja Tia Yrjölä Saarioisilta. Jopa kaksi kolmesta suomalaisesta syö valmisruokaa kuukausittain ja vajaa puolet viikoittain. Niinpä joulunakin monessa pöydässä aterioidaan kaupasta valmiina ostettua lanttu-, porkkana- tai perunalaatikkoa.

Juhlapöytään laatikkoa kuitenkin saatetaan virittää oman makuiseksi. Saarioisten lokakuussa 2019 teettämän tutkimuksen mukaan 30 prosenttia tuunaa joululaatikoita: lisää ehkä kermaa tai mausteita.

Perinteiset jouluherkut ovat pitäneet pintansa suomalaisessa joulupöydässä. Vain reilu viidennes sanoo, ettei syö jouluna laatikoita. Rosolliakin syödään lähes yhtä paljon kuin laatikoita, ja rosollin ostaa valmiina 63 prosenttia.

Vaikka perinneherkut pysyvät suosiossa, niin kolmasosa haluaa niiden lisäksi aina myös jotain uutta. Kinkkua syö 85 prosenttia ja kalkkunaa 17 prosenttia. Vegaanista kinkkua sanoo syövänsä neljä prosenttia, mutta 18–35-vuotiaista peräti 8 prosenttia. Myös bataattivuoka ja sushi kuuluvat useimmin nuorten kuin iäkkäiden joulupöytään.

Neljä prosenttia Saarioisten kyselyyn vastanneista sanoo, ettei syö lainkaan perinteisiä jouluruokia.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Ensikertalaiset toiveikkaina Grüne Wochella – "Lähdettiin katsomaan, miten kinkku maistuu saksalaisille"

Ruokavirasto: Raakasuklaan nimeä ei pidä käyttää suklaata myytäessä

Käytännöt vegaaniruuan tarjoamisesta päiväkodeissa vaihtelevat eri puolilla maata – Helsingin päiväkodeissa saa vegaaniruokaa, Oulussa ei

Uuden ajan yhteistyö ruokaviennissä – neljä perheyritystä alkaa yhdessä viedä huippulaatua Aasiaan