Ruoka

K-kauppojen asiakkailla on nyt mahdollisuus tarkistaa ruokaostostensa hiilijalanjälki: ”Ilmastonmuutoksen torjuminen vaatii tekoja monella tasolla"

Mittarin tavoitteena on tarjota käytännöllinen työkalu omien ruokaostosten ilmastovaikutusten ymmärtämiseen.
Venla Tirkkonen
Hiilijalanjälkimittari tarjoaa ilmastotason avulla havainnollisen kokonaiskuvan ruokaostosten ilmastovaikutuksista. Toisin sanoen, mitä ilmastoystävällisempiä valintoja ruokakaupassa tekee, sitä korkeampi ilmastotaso on.

K-ryhmä on tuonut asiakkaidensa käyttöön ruokaostosten hiilijalanjälkimittarin K-Ostokset-palvelussa. Hiilijalanjälkimittari on rakennettu yhdessä Luonnonvarakeskuksen (Luke) kanssa.

Mittarin tavoitteena on tarjota käytännöllinen työkalu omien ruokaostosten ilmastovaikutusten ymmärtämiseen ja auttaa asiakkaita tekemään ilmastoystävällisempiä valintoja.

”Ilmastonmuutoksen torjuminen vaatii tekoja monella tasolla: yhteiskunnan, yritysten ja yksilöiden pitää toimia. K-ryhmä on sitoutunut rakentamaan monipuolisesti ratkaisuja ilmastonmuutoksen torjumiseksi ja haluamme auttaa myös asiakkaitamme tekemään ilmastoystävällisempiä valintoja arjessaan”, K-ryhmän päivittäistavarakaupan toimialajohtaja Ari Akseli kommentoi tiedotteessa.

Hiilijalanjälkimittari tarjoaa ilmastotason avulla havainnollisen kokonaiskuvan ruokaostosten ilmastovaikutuksista. Toisin sanoen, mitä ilmastoystävällisempiä valintoja ruokakaupassa tekee, sitä korkeampi ilmastotaso on. Lisäksi mittarissa voi pureutua yksityiskohtaisemmin eri tuoteryhmien hiilijalanjälkeen.

Ensimmäisessä vaiheessa mittari arvioi hiilijalanjäljen 30 K-ruokakauppojen suositulle tuoteryhmälle kuten maidolle, pastalle, kahville, vihanneksille, hedelmille, tuoreelle kalalle ja naudanlihalle. Keskon tiedotteessa kerrotaan, että mittaria täydennetään ensi keväänä 10 tuoteryhmällä.

Hiilijalanjälkimittari nojaa Luken tuottamiin ilmastovaikutusarvioihin, jotka perustuvat tieteelliseen tutkimukseen sekä muuhun tieteelliseen aineistoon, kuten uusimpaan kirjallisuuteen ja tietopankkeihin.

”Hiilijalanjälkimittari tarjoaa ilmastoystävällisten valintojen tueksi tuoteryhmätasoista tietoa riittävällä tarkkuudella. Vielä emme ole kuitenkaan siinä tilanteessa, että jokaisesta yksittäisestä tuotteesta olisi tarjolla luotettavaa ja vertailukelpoista tietoa”, Luken erikoistutkija Merja Saarinen kertoo.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Tiesitkö, että olemme ennätyskansaa myös tässä: suomalaiset syövät eniten ruista maailmassa

Suomalaisten maidontuottajien omistama Valio käyttää lihapyöryköissään kotimaisen sijaan uusiseelantilaista lampaanlihaa: "Volyymi on vähäinen ja saatavuus epäsäännöllistä"

Hyvinkääläinen Crafters valittiin Suomen parhaaksi olutravintolaksi

Jännittääkö kalan ostaminen? Näillä vinkeillä kalakauppa onnistuu