Perjantain 3.12. lehden jakelussa on häiriöitä. Näköislehti ja verkkosisällöt ovat toistaiseksi vapaasti luettavissa.
Ruoka

Boltsi-pyöryköistä tuli heti kauppoihin tultuaan kolmanneksi ostetuimpia valmispyöryköitä – kasvipohjaisten tuotteiden kysyntä ja tuotevalikoima on kasvanut vuodessa hurjasti

Ensi vuonna erityisesti kasvipohjaisiin valmisruokiin odotetaan suurta kasvua, Keskolta ja S-ryhmältä kerrotaan.
Jarkko Sirkiä
Kuluvana vuonna kasvistuotteiden valikoima on liki kaksinkertaistunut ja moneen kauppaan on ilmestynyt kasvistuotteille omia hyllyjä.

Viimeisen vuoden aikana kasvipohjaisten tuotteiden myynti Keskon liikkeissä on kasvanut liki kolmanneksen. S-ryhmällä kasvua on ollut noin 20 prosenttia.

Myynnin kehitys on maltillistunut vuoden takaisesta mutta jatkaa edelleen kasvuaan, Keskon osto- ja myyntijohtaja Janne Vuorinen sanoo.

Kasvipohjaisista tuotteista Keskon liikkeissä eniten suosiotaan ovat kasvattaneet vegejuustot ja vegaaniset jäätelöt: vegejuustot 47 prosenttia ja vegaaniset jäätelöt 42 prosenttia.

Myös lihaa korvaavien kasviproteiinituotteiden myyntimäärä on kasvanut yli neljänneksellä vuoden takaisesta.

Tuotevalikoima vaihtelee Keskon liikkeissä myymälöittäin, mutta valikoimat ovat Vuorisen mukaan lähes tuplaantuneet viimeisen vuoden aikana.

"Olemme jo pidempään seuranneet vegebuumin kehittymistä ja lisänneet kauppojen valikoimiin asiakkaiden toivomia kasviproteiinipohjaisia tuotteita", Vuorinen kertoo.

Esimerkiksi kasvipohjaisten tuoretuotteiden myynti euroissa on kaksinkertaistunut vuodesta 2015 Keskon liikkeissä. Tällä hetkellä kymmenestä myydyimmästä keitosta neljä on kasviskeittoja.

Myös S-ryhmän liikkeisiin on kuluneen vuoden aikana tullut kymmeniä erilaisia kasvipohjaisia tuotteita useisiin eri tuotekategorioihin.

Valikoimapäällikkö Mikko Kovalaisen mukaan pelkästään kasvisruokaa syövien kuluttajien osuus ei kuitenkaan ole juurikaan kasvanut.

Kasvun syynä hän pitää tuotevalikoiman kasvua sekä kuluttajien uteliaisuutta kokeilla uusia proteiininlähteitä.

"On ollut jopa yllättävää huomata, että yhä useampi sekasyöjä saattaa valita hampurilaisen väliin pihviksi maukkaan kasvisvaihtoehdon tavallisen lihapihvin sijaan."

Esimerkiksi Leivon leipomon Boltsi-pyöryköistä tuli heti lanseerauksensa jälkeen kolmanneksi myydyin valmisruokapyörykkä lihapyörykät mukaan lukien.

Kovalaisen mukaan uusien kasvipohjaisten tuotteiden tuleminen S-ryhmän valikoimiin jatkuu myös ensi vuonna. Samaa sanoo myös Keskon Vuorinen.

Erityisesti kasvipohjaisiin valmisruokatuotteisiin kohdistuu molemmissa ketjuissa odotuksia.

"Teollisuus on herännyt kasvavaan markkinaan etenkin valmisruuan puolella, joissa kasvuluvut kasvisruokatuotteiden osalta ovat olleet merkittäviä", Kovalainen kertoo.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Söin täällä: Haminan upseerikerholle pääsee kuka vain syömään vatsansa täyteen kristallikruunujen loisteessa sotaherrojen katseiden alla

Ruotsalainen joulukinkku noussut hittituotteeksi Lidlissä – Kesko: "Yksittäisissä kaupoissa voi olla tuontikinkkuja myynnissä"

S-ryhmä kertoi, että kaikki sen joulukinkut ovat kotimaisia – verkkokaupasta löytyy kinkkuja saksalaisesta lihasta, SOK vastaa: "Tarkoitimme tuoresuolattuja ja pakastettuja"

"Tuontiliha on irvokkuuden huippu" – MTK:n Marttila ja tuottajat ihmettelevät, miksi kauppa tuo halpoja kinkkuja ulkomailta