Grilli kuumaksi vuoden vaihtuessa? HKScan vinkkaa ohjeet talvigrillaukseen – tärkeintä on, että paistaja tarkenee - Ruoka - Maaseudun Tulevaisuus
Ruoka

Grilli kuumaksi vuoden vaihtuessa? HKScan vinkkaa ohjeet talvigrillaukseen – tärkeintä on, että paistaja tarkenee

Säätiedotukset lupaavat vuoden vaihteeseen Etelä-Suomeen leutoa nollakeliä.
Sanne Katainen
Makkarat ovat nopeita grillattavia.

Joka kymmenes grillaa Suomessa ympäri vuoden, HKScan kertoo tiedotteessaan. Noin puolet grillaajista aloittaa grillikautensa aikaisin keväällä ja venyttää sen pitkälle syksyyn.

Säätiedotukset lupaavat vuoden vaihteeseen Etelä-Suomeen leutoa nollakeliä. Pohjois-Suomessa vuosi vaihtuu pakkassäässä, kovia paukkupakkasia ei kuitenkaan ole luvassa.

Muutamilla perusohjeilla talvigrillauksessa onnistuu yhtä hyvin kuin kesälläkin, HKScanin lihan kategoriajohtaja Mikko Järvine vinkkaa. Tärkeintä on huolehtia grillaajan tarkenemisesta grillin ääressä.

Parhaiten grillaaminen onnistuu talvella kaasu- tai hiiligrillillä, joka on riittävän tiivis. Kun kurkistaa grilliin, niin nurmikko tai lumihanki ei saisi näkyä grillin pohjan läpi. Hiiligrillissä hiiliä kannattaa laittaa enemmän kuin kesällä. Sähkögrilli ei sovellu talvigrillaamiseen yhtä hyvin.

Talvella voi grillata periaatteessa ihan samoja herkkuja kuin kesälläkin. Kannattaa kuitenkin valita sellaisia ruokia, jotka voi grillata nopeasti tai jotka eivät vaadi koko ajan vahtimista tai kääntämistä.

Nopeaan grillaamiseen sopivat hyvin porsaan ja naudan fileepihvit. Ne kypsyvät nopeasti muutamassa minuutissa. Kääntämisestä vapaata grillaamista on epäsuoralla grillaamisella valmistettavat isot lihapalat.

Makkarat ja nakit sopivat myös mainiosti talvigrillaamiseen. Vaikka grillimakkaravalikoima on suurin kesällä, niin myös talvikaudella on nykyään laaja valikoima.

Itse tehdyt hampurilaiset ovat olleet jo useana kesänä todella suosittuja grilliherkkuja. Talvikaudella niiden väsääminen grillin äärellä voi olla hankalaa.

Grillin esikuumentamiseen kannattaa varata talvella enemmän aikaa kuin kesällä. Kun grilli on kuuma, niin lihojen kypsymiseen ei mene hyvin eristetyssä grillissä sen kauempaa aikaa kuin kesälläkään.

Jos grilliin puhaltaa kylmä pakkastuuli, niin kypsentämiseen kannattaa varata aikaa hiukan kauemmin. Parhaiten lihan kypsyyden tietää käyttämällä lihalämpömittaria. Talvella kätevin on langaton mittari, jolla lihan kypsymistä voi seurata, vaikka sisätiloissa.

Tarkista hyvissä ajoin, ettei grilli ole jäänyt kovin likaiseksi kesän jäljiltä. Polta kaasugrilli puhtaaksi. Hiiligrillin ritilän puhdistamiseen voi käyttää uunien tai grillien puhdistusaineita. Muista huuhdella huolellisesti.

Mieti myös, missä kohdassa laitetaan lisukkeet tulemaan. Ota huomioon grillistä tulevien lihojen vetäytymisaika. Isoilla lihapaloilla se on 20 – 30 minuuttia. Pihvien pitää saada vetäytyä 5 – 10 minuuttia. Nämä ajat koskevat sekä porsaan, naudan että broilerin lihoja.

Lopuksi muista puhdistaa grilli. Jos muuten talvella ei tule grillattua, niin grilli on sitten keväällä mukava ottaa puhtaana taas käyttöön.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Hyönteisruoka on muotia, voiko riisihäröisistä hiutaleista siis keittää puuron pienellä lisävalkuaisella? Asiantuntija vastaa

Pilaantuneita juustoja ja laittomasti teurastettuja lihaa – ruokaa väärentävät rikolliset käyttävä hyväkseen koronan sotkemia markkinoita

Suomalaisille ruisviskeille menestystä alkoholijuomien MM-kisoissa

Söin täällä: Lossilta kannattaa suunnata Scolaan