Ruoka

Virkeät ikämiehet kurssilla: "Vaarana on, että nyt joudun kotona enemmän kokkauspuuhiin"

Ruokakurssilla vaihdetaan ruokatiedon ohessa ajatuksia maailmasta. Yhdessä tekeminen rikastuttaa arkea, sanovat osallistujat.
Rami Marjamäki
Matti Kaperi (edessä) on saanut ikämiesten ruokakurssilta muun muassa uusia kalaruokaideoita. Kuvassa myös vasemmalta Jorma Köntti, Tapani Rajala, Matti Ojala, Tuomo Vuojolainen, opettaja Heli Virtanen ja Seppo Järvenpää.

Tampereella sijaitsevassa Tammelakeskuksessa käy puheensorina, kun toistakymmentä ikämiestä istuskelee pöydän ympärillä vaihtamassa kuulumisia. Miehet valmistautuvat ruuanlaittoon ravitsemusterapeutti Heli Virtasen johdolla osana Virkeät ikämiehet -hanketta.

”Mukana on miehiä 65-vuotiaista 83-vuotiaaseen. Ruuanlaittokokoontumiset ovat kokonaisuudessaan olleet erittäin positiivisia ja hyvähenkisiä, miehet tarttuvat innolla toimeen ja haluavat oppia uutta lähtötasosta riippumatta”, Virtanen kertoo.

Valmistettavat ruuat valikoituvat pitkälti miesten omien toiveiden pohjalta. Virtasen mukaan heiltä on tullut lihan lisäksi toiveita myös kasvipohjaisista aterioista.

”Pyrimme kokonaisuudessaan siihen, että miehet saavat neuvoja valmistaa monipuolisia aterioita kotioloissa siten, että se tukee muutakin elämää. He saavat myös reseptit mukaan kotiin vietäviksi.”

”Tärkeää on myös sosiaalinen puoli, miehet pääsevät täällä tutustumaan uusiin ihmisiin tekemisen kautta. Ajatusten vaihto toisten kanssa on oleellinen osa toimintaa.”

Yksin asuva Matti Kaperi, 82, pitää mahdollisuutta tutustua ruoanlaittoon erinomaisena.

”Olen saanut täältä paljon uusia vinkkejä aiemmin varsin yksipuoliseen ateriointiini. Olen lisännyt kokoontumisten ansiosta erityisesti marjojen ja pähkinöiden käyttöä eli kevyempi puoli on lisääntynyt.”

Uudet opit ovat vaikuttaneet myös ostosten tekoon. ”Nykyään mietin jo kaupassa, mitä tekisin ja mistä. Yritän myös löytää enemmän sydänystävällisiä tuotteita”, Kaperi sanoo.

Myös Seppo Välimäki, 78, osallistui kurssille.

”Olemme toki olleet vaimon kanssa jo aiemmin varsin samoilla linjoilla nyt opitun kanssa, mutta tämä on vahvistanut niitä ajatuksia. Toki näiden uusien oppien vaara on, että joudun kotona aiempaa enemmän kokkauspuuhiin”, hän sanoo ja nauraa.

Kokoontumisten ilmapiiriä Kaperi pitää mielekkäänä.

”Täällä kaveria autetaan tarpeen mukaan eli hommia tehdään yhdessä. Kun kaikki on valmista, syömme saman pöydän ääressä. Toisaalta pieni puute on, että jätämme ruokaryypyn analysoinnin väliin”, Kaperi veistelee.

Puoltavia arvioita kokoontumisille antaa Välimäkikin.

”On hyvin mielenkiintoista tutustua erilaisiin ihmisiin, koen tämä olevan minulle iso rikkaus elämään.”

Kaperi painottaa kaikkien olevan samalla viivalla aiemmasta elämästä huolimatta.

”Ei ole väliä, mitä kukin on tehnyt ammatikseen. Välillä asiat toki käyvät ilmi keskusteluissa, mutta olemme koko ajan tekemässä yhdessä samaa asiaa.”

Kokoontumispäivänä ruokalistalla on muun muassa kalakeittoa, mikä kirvoittaa miehet kertomaan kalajuttujaan.

”Kalastan edelleen avoveden aikaan. Ahti oli minulle kesällä suotuisa, sain Näsijärvestä kuhaa, siikaa ja taimenta. Suurin kala viime kesänä oli 4,7-kiloinen taimen, jonka sain verkolla. Se oli kiinni vain kielestä ja kahdesta hampaasta eli ylössaanti oli hilkulla”, Välimäki kertoo.

Kaperikin kalastaa, ja kurssilta hän on saanut uusia kalaruokaideoita.

”Suurin kalani on ollut katiskalla saatu yli metrinen hauki, joka painoi yli kymmenen kiloa. Noin suuresta kalasta ei kuitenkaan saa oikein ruokaa, sillä iso kala maistuu puulta.”

Miesten yhteisen ajatuksen kalaruokiin kiteyttää Välimäki ytimekkäästi.

”Paistossa täytyy olla mukana oikeaa voita, se antaa makua.”

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Näiden kolmen ruokatuotteen vientiä suomalaiset tehostaisivat

Kultainen Juustohöylä -palkinto Jukolan Juustolle – voittajajuustot syntyvät veljesten yhteistyönä

"Iskee tarinaa kuin kapakassa kaverille juttelisi" – ruokatoimittajat valitsivat Japanin katuruoka -kirjan vuoden parhaaksi kotimaiseksi

Hans Välimäki kertoo, mitkä ovat suomalaisten ravintoloiden suurimmat ongelmat – lisäksi hän paljastaa pahimmat ammatilliset mokansa