LÖYDÄ EHDOKKAASI: MT:n vaalikoneessa koko maan aluevaaliehdokkaat
Ruoka

Ruotsi huolissaan omavaraisuudesta, joka on 30 prosenttiyksikköä Suomea alempi – hallitus penää kansalaisille ohjetta kriisiruuasta

Ruotsin elintarvikevirasto on saanut hallitukselta tehtäväksi selvittää, mikä olisi parasta ravintoa mahdollisen kriisin kohdatessa maata.
Kuvakaappaus Land Lantbruk -sivuilta
Ruotsin hallitus haluaa selvittää, millaisella ruualla pärjää, jos maata kohtaa esimerkiksi ilmastokriisi tai sota.

Ruotsin elintarvikeomavaraisuus on painunut historiallisen alas, peräti 50 prosenttiin. Maan hallitus onkin antanut elintarvikevirastolle tehtäväksi selvittää, millainen ravinto täyttäisi parhaiten fysiologiset tarpeet vähintään kolmen kuukauden ajan. Asiasta kertoo Land Lantbruk -lehti.

Ruotsin hallituksen mukaan maan tarvitsee tietää, miten sekä siviiliväestön että puolustusvoimien ravinnontarve tyydytetään, jos maata kohtaa turvallisuuspoliittinen kriisi tai sota.

"Sekä elintarvikehuollon että kokonaispuolustuksen kannalta on tärkeä tietää, mitä ja kuinka paljon on syötävä", sanoo Ruotsin maatalousministeri Jennie Nilsson lehdistötiedotteessa.

Ruotsin tavoitteena on selvitä elintarvikehuollosta omin voimin kolmen kuukauden ajan. Yksityisten kansalaisten tulisi valmistautua pärjäämään omillaan viikko niin kutsutun kotivaran turvin.

Ruotsin elintarvikeomavaraisuus on laskenut 1980-luvun 75 prosentista nykyiseen 50 prosenttiin, mitä pidetään epätavallisen matalana. Land Lantbruk -lehti viittaa Suomen hyvään tilanteeseen: meillä elintarvikeomavaraisuus on noin 80 prosenttia.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Jo yksi viinilasi päivässä voi aiheuttaa rintasyövän, varoittavat syöpäjärjestöt – "On välttämätöntä, että Suomessa jatketaan säännöllisiä alkoholiveron korotuksia"

Osaatko käyttää maa-artisokkaa ja mustajuurta? Tässä vinkit, miten saat niistä hienot herkut

S-ryhmä tuo kauppoihin amerikkalaisen kasvipohjaisen ruokatuotesarjan, joka on noussut Britannian ykköseksi

Onko raha tiukassa? Kokeile Lottaruokaviikon pula-ajan reseptejä