Sota, myrsky, lakko, ydinlaskeuma, tulva: Löytyvätkö kotoasi nämä tarvikkeet, jos kriisi kohtaa? - Ruoka - Maaseudun Tulevaisuus
Ruoka

Sota, myrsky, lakko, ydinlaskeuma, tulva: Löytyvätkö kotoasi nämä tarvikkeet, jos kriisi kohtaa?

Jokaisella pitäisi olla vähintään kolmen vuorokauden hätävarasto eli kotivara ruokaa ja juomaa poikkeuspäivien varalle.
Jaana Kankaanpää
Vaikka kauppa olisi lähellä ja melkein aina auki, kotona on hyvä olla elintarvikkeita vähintään kolmeksi päiväksi kriisitilanteiden varalta.

Sähkön tai veden jakelu keskeytyy, tulee myrsky, lakko, ydinlaskeuma, tulva. Tietoliikenne pätkii. Kuinka pärjäät?

Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö SPEK kehottaa pitämään kotona kotivaraa, joka tarkoittaa ruokaa ja muita päivittäin tarvittavia välttämättömyystarvikkeita usean päivän, mielellään jopa viikon varalta.

Kotivara ei ole jossain kellarissa säilytettävä selviytymispakkaus, vaan päivittäin käytettävää ruokaa, jota syödään päiväysten mukaan ja hankitaan aina uutta tilalle, että elintarvikkeet säilyvät tuoreina ja esimerkiksi paristot käyttökelpoisina.

Tärkeää on huolehtia myös veden saannista. Siksi kotona tulisi aina olla kannellisia astioita, joissa vettä voi säilyttää ja kuljettaa, jos vedenjakelu keskeytyy. Vettä ja muita juomia tarvitaan 16 litraa henkeä kohti viikoksi ja lisäksi tarvitaan vettä hygieniaan.

Aikuisen ruokatarpeet viikoksi voivat SPEK:n mukaan sisältää esimerkiksi seuraavia elintarvikkeita:

0,5 kg perunoita, 0,5 kg riisiä ja makaronia, 0,5 kg öljyä ja rasvoja, 0,5 kg sokeria tai hunajaa, 1 l UHT-maitoa, 1,5 kg viljatuotteita ja pähkinöitä, 1,3 kg maitoa ja maitotuotteita, 1,5 kg vihanneksia ja juureksia, 1 kg hedelmiä ja marjoja, 1 kg lihaa, kalaa, kananmunia, 1 kg herkkuja.

Hyvin säilyviä elintarvikkeita ovat muun muassa säilykkeet, lastenruuat, iskukuumennettu maito ja mehut sekä keksit.

Ruokatavaroiden lisäksi kotoa pitäisi löytyä seuraavat tarvikkeet:

vesiastiat (kannelliset sangot, mehukanisterit), lääkkeet, erityisruokavalion elintarvikkeet, tölkinavaaja, radio ja paristot, hygieniatarvikkeet, vaipat yms., tuorekelmut, teippi, muovipurkit, taskulamppu ja paristot, joditabletit, kynttilät ja tulitikut, käteistä rahaa, lemmikkieläinten tarvikkeet, vaihtoehto sähkölämmitykselle ja paristoilla toimiva radio.

Oman matkapuhelimen virran pidentämiseksi kannattaa olla ladattu vara-akku, jotta pystyy poikkeustilanteessa pitämään yhteyttä muihin.

Jos sähköt menevät talvella poikki pitkäksi aikaa, talot kylmenevät nopeasti, ellei ole tulisijoja. Puutalo kylmenee noin kymmeneen asteeseen alle vuorokaudessa, kerrostalot parissa päivässä.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Ruokaketjulla nyt näytön paikka – "Olemmeko ajopuu vai koskivene?" ruokapanelissa kysyttiin

Suomen ruokavienti vetää – pulmina bulkki ja Kiinan rooli

Iskikö koronakriisi ruuantuotantoon ja kuinka kekseliäs ruokasektori on? Katso keskustelu kello 13

Näin pelastat pakastepaistin, jos se on päässyt sulamaan sähkökatkon seurauksena – älä pakasta uudestaan