Ruoka

Perimä vaikuttaa voimakkaasti elimistön kykyyn polttaa rasvaa, kertoo Jyväskylän yliopiston tutkimus

Rasvan käytön tehokkuuden on jo aiemmin havaittu vaihtelevan voimakkaasti ihmisten välillä.
Rasvan käytön tehokkuuden on jo aiemmin havaittu vaihtelevan voimakkaasti ihmisten välillä. Lehtikuva / Trond H. Trosdahl

Perintötekijät määrittävät voimakkaasti sitä, kuinka tehokkaasti ihmisen elimistö käyttää rasvaa energialähteenä, ilmenee Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisen tiedekunnan tutkimuksesta.

Rasvan käytön tehokkuuden on jo aiemmin havaittu vaihtelevan voimakkaasti ihmisten välillä. Kuitenkin vain alle puolet vaihtelusta on pystytty yhdistämään eroihin elintavoissa tai kehonkoostumuksessa. Perimän on epäilty selittävän loput vaihtelusta, mutta siitä ei ole aiemmin ollut tutkimusnäyttöä.

Tulokset perustuvat tutkimukseen, johon osallistui 23 identtistä mieskaksosparia. Yhdeksän parin kaksoset erosivat toisistaan liikunnan harrastamisessa tutkimusta edeltävän kolmen vuoden ajalla. Perimän ja liikunnan harrastamisen yhteyttä rasvan käyttöön energianlähteenä selvitettiin levossa ja polkupyöräergometritestin aikana.

Tuloksista selvisi, että identtiset kaksoset käyttivät levossa rasvaa energianlähteenä samankaltaisella teholla. Vieläkin enemmän yhtäläisyyttä oli liikunnanaikaisen rasvan käytön huippuarvossa.

"Osin yllättävää oli, että liikunnan harrastamisen suhteen toisistaan eroavien kaksosten välillä ei havaittu suurta eroa rasvan käytössä levossa tai liikkuessa", kertoo tohtorikoulutettava Jari Karppinen tiedotteessa.

"Perimän yhteys rasvojen käyttöön näyttäytyi aineistossa osin jopa liikunnan harrastamista suurempana."

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Suomi-ruuan puolestapuhuja ei ymmärrä, miksi yhteiskunnan tarjoamalla lautasella on tuontilihaa – "Täällä tuottajilta vaaditaan paljon, mutta ulkomailta voi ostaa mitä tahansa"

Lahtelaisen kasvisravintolan ”vegekala” ei maistu kalalta, mutta maukasta se on silti

Yksi asia pastan valmistamisessa kavahduttaa italialaisia – sinäkin saatat sortua siihen

Komissio hyväksyi nimisuojahakemuksen: Nyt viralliseen karjalanpiirakkaan saa käyttää myös laktoositonta maitojuomaa