Video: Ällöttävä tapa rehottaa ravintoloissa – Ruokavirasto antaisi puhtaat paperit - Ruoka - Maaseudun Tulevaisuus
Ruoka

Video: Ällöttävä tapa rehottaa ravintoloissa – Ruokavirasto antaisi puhtaat paperit

Pöytien alle jätetyt purukumit eivät vaaranna elintarvikehygieniaa, katsoo Ruokaviraston asiantuntija.

Kurkistus ravintolapöydän alle ei välttämättä kannata, sillä se voi viedä ruokahalut. Pöydän alta saattaa paljastua käytettyjen purukumien täplittämä maisema.

Vanhat purkat pöydän alla saattavat ällöttää, mutta ravintoloiden valvonnassa niihin ei kiinnitetä huomiota, kertoo elintarvikehygieniajaoston päällikkö Carmela Hellsten Ruokavirastosta. Elintarvikevalvonnan Oiva-järjestelmässä ravintola voi saada parhaan arvosanan eli hymyilevän naaman, vaikka pöytien alle olisi jäänyt purukumia.

"Oiva-valvonnassa katsotaan kyllä ravintoloiden asiakastiloja, mutta pöytien alle yleensä ei. Jos purkat ovat pöydän alla, ne eivät mielestäni aiheuta mitään riskiä. Ikäviähän ne ovat, mutta eivät ne elintarviketurvallisuuteen vaikuta."

Haarukka, lautanen tai tuoppi tuskin joutuu kontaktiin pöydän alaisen purukumin kanssa. Pöydän päällinen siisteys sen sijaan on tärkeää.

"Jos astiat otetaan itse, katsotaan että astiat ovat puhtaat. Katsotaan myös että vesikannut pystytään ottamaan hygieenisesti. Siistit pöydät, siistit mausteastiat, lasten syöttötuolit", Hellsten luettelee yleisimpiä ravintoloiden asiakastiloissa tarkastettavia asioita.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Suomalaisten kehittämää krapulajuomaa aletaan myydä Venäjällä – Suomessa ehkä vasta talvella

Suositussa ranskalaisessa ruokaohjelmassa yritetään jäljitellä haukivaahtoa — kuinka huippukokilta sujuu jäkälän käyttö ruuassa?

Tutkimus: B12-vitamiinia voidaan tuottaa viljatuotteisiin fermentoinnin avulla

Lasten ruoka-allergiat ovat vähentyneet viime vuosina – eniten oireita aiheuttavat maito, kananmuna ja viljat