Ruoka

Komissio hyväksyi nimisuojahakemuksen: Nyt viralliseen karjalanpiirakkaan saa käyttää myös laktoositonta maitojuomaa

Ruokavirastosta arvioidaan, että nyt tapahtunut muutos tulee todennäköisesti lisäämään merkittävästi karjalanpiirakan nimen käyttöä markkinoilla.
Pentti Vänskä
EU:ssa nimisuojauksen on saanut yli 1 460 tuotetta.

Euroopan komissio on vuodenvaihteessa hyväksynyt ProAgria Pohjois-Karjalan ja Maa- ja kotitalousnaisten viime vuoden helmikuussa tekemän karjalanpiirakan hyväksyttyjä ainesosia koskevan hakemuksen.

Näin ollen jatkossa karjalanpiirakassa saa virallisesti käyttää myös laktoositonta maitojuomaa, maitojauhetta sekä perunahiutaleita. Myös suolan käyttö täytteessä on erikseen mainittu.

Karjalanpiirakan nimisuojahakemuksessa oli kyse vähäisen muutoksen hakemuksesta.

Karjalanpiirakka kuuluu EU:n nimisuojajärjestelmässä luokkaan Aito perinteinen tuote (APT). Euroopan komissio hyväksyi karjalanpiirakan nimisuojadokumentit vuonna 2003. Karjalanpiirakan nimisuojadokumenteissa oli tuolloin mainittu ainesosia, joita ei kuitenkaan lueteltu Euroopan komission hyväksymismenettelyn yhteydessä julkaisemassa yhtenäisessä asiakirjassa.

Ruokavirastosta arvioidaan, että nyt tapahtunut muutos tulee todennäköisesti lisäämään merkittävästi karjalanpiirakan nimen käyttöä markkinoilla. Monet riisipiirakkana tähän saakka markkinoidut tuotteet täyttävät nimittäin jatkossa karjalanpiirakan määritelmän.

EU:ssa nimisuojauksen on saanut yli 1 460 tuotetta.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Arvaatko, mikä on pääkaupunkiseudun myydyin luomutuote? Entä suurin nousija?

Joko sinä toteutat närpiöläisten unelmaa: Ostat tomaattirasian leffaevääksi tai kurkkupikarin naposteltavaksi kaupan kassalta?

Tutkimusprofessorin mukaan monet kaupat säilyttävät perunoita aivan väärin: "Ihan sama, mitä hienoja asioita laadun eteen tekee pitkin ketjua, jos se yhdessä kohtaa pilataan"

Ravintoloille kehitellään hiilijalanjäljen mittaria – "Vaikutusta syntyy, kun tarpeeksi suuri joukko tulee omilla teoillaan mukaan”