Ruoka

Tuliko pullastasi likilaskuinen lätyskä vai kenties kivikova käntty? Näillä nikseillä vältät virheet ja teet parhaat pullat ikinä

Pullan leipominen onnistuu helposti, kun tietää muutaman perusasian.
Tuore korvapuusti reilulla kaneli-sokeri-­voitäytteellä maistuu kahvin tai kylmän maidon kanssa.

Kardemumma tuo pullataikinaan sille tyypillisen, herkullisen maun. Jotta saat kardemumman maistumaan vahvasti, kiehauta se ensin kattilan pohjalla pienessä rasvamäärässä, sillä rasva irrottaa maun tehokkaasti. Lisää nesteeksi maitoa ja kokeile lämpötilan sopivuutta hiivalle. Murenna tuorehiiva kädenlämpöiseen (noin 37-asteiseen) nesteeseen.

Kuivahiivaa käytettäessä neste saa olla lämpimämpää, noin 42-asteista. Sekoita kuivahiiva pieneen määrään jauhoja ja lisää lämpimään nesteeseen. Huomaat, että kun käytät kuivahiivaa, kaikkien ainesten pitäisi olla vähintään huoneenlämpöisiä, jotta taikinan lämpötila ei laskisi alustamisen aikana.

Pullan huokoisuus syntyy, kun hiiva pilkkoo taikinan sokeria hiilidioksidiksi. Pullataikinaan lisätään reilusti sokeria, sillä kuohkean rakenteen lisäksi sokeri antaa pullaan makua.

Kananmuna lisää taikinan täyteläisyyttä, mutta pulla onnistuu ilman munalisäystäkin.

Alusta jauhot taikinaan vähitellen. Hyvän pullan salaisuus on riittävä alustaminen. Vaaleissa vehnäjauhoissa on paras sitko-ominaisuus. Jätä pikkupullien taikina pehmeäksi. Tee pitkotaikinasta napakampi.

Jos keittiössä on viileää, nosta taikinakulho lämpimään veteen kohotuksen ajaksi, esimerkiksi astianpesualtaaseen. Peitä kulho tiiviisti. Pullataikina ei pidä vedosta eikä kylmyydestä.

Vaivaa kohonneesta taikinasta ilmakuplat pois ennen leipomista.

Pikapullaa voi leipoa leivinjauheella kohottaen. Leivinjauhepullat vanhenevat nopeasti, joten niillä on syytä herkutella paistamispäivänä.

Myös juuritaikina nopeuttaa hiukan pullan leipomista. Siinä kohottamisen sijaan tehdään juuritaikina, jonka annetaan kuplia hetki. Alustettu taikina leivotaan saman tien ja kohotetaan vasta sitten.

Katso korvapuustin, mustikkaisen pannupullan, salamapullien ja isoäidin pitkon ohjeet MT Ruoka -reseptihausta.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Löytyvätkö nämä tuotteet ostoskoristasi? K-ryhmä listasi ensi vuoden 15 nousijaa

K-ryhmän myynti osoittaa selvin luvuin kotimaisen suosion kasvun korona-aikana

Neljän ruokayrityksen vientirinki oli tammikuussa jo lähtökuopissa Hongkongiin – "Nyt odotamme Kiinassa uudenvuoden juhlinnan päättymistä", sanoo Snellmanin vientivastaava

Söin täällä: Suomalainen hevonen tekee viimeisen palveluksensa herkkusuun lautasella